Anasayfa /  Spor /  Beşiktaş

Beşiktaş'ın unutulmayan başkanı Süleyman Saba kimdir?

Beşiktaş'ın efsane başkanı Süleyman Seba kimdir? Hangi okullarda okudu? Eski bir istihbaratçı mıydı? Süleyman Saba'nın Beşiktaş için önemi ne? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 13 Ağustos 2022 20:03

Süleyman Rıza Seba, Sakarya'nın Hendek ilçesinde 5 Nisan 1926'da dünyaya geldi. İlkokulu Sakarya'da okuyan ve daha sonra lise eğitimi için Kabataş Erkek Lisesine giden Süleyman Seba, babasının isteği üzerine Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi Bölümü'ne kaydını yaptırdı.

1950 yılında Beşiktaş Futbol Takımı'nın ABD'ye davet edilmesiyle, babasını üzmek pahasına, okulunu bırakarak, çok sevdiği Beşiktaş'la bir ay süreyle bu ülkeye gitti.

Küçük yaşta İstanbul'a gelen Seba, Kabataş Lisesinin takımına girmesiyle, futbol yaşantısındaki ilk adımı atmış oldu.

Yetenekli olan genç oyuncuyu Beşiktaşlı yöneticilerin keşfetmesi uzun sürmedi. 1943 yılında siyah-beyazlı ekibin genç takımına çağırıldı. Beşiktaş'ta da kaliteli futbolunu devam ettiren Süleyman Seba, o yıl genç takımın şampiyon olmasında büyük rol oynadı. Kısa süre sonra başarılı futbolu ödüllendirildi ve takımın kaptanı oldu.

Süleyman Seba, Beşiktaş'ın iç saha karşılaşmalarını yaptığı eski İnönü Stadı'ndaki ilk golü atan futbolcu olarak tarihe geçti.

Seba, 1947 yılında hizmete giren ve 2013'te yeni stat yapımı için yıkılan İnönü Stadı'nda Beşiktaş'ın İsveç temsilcisi AIK ile yaptığı açılış maçında fileleri havalandırarak, bu sahada ilk golü atan isim oldu.

Süleyman Seba, kısa süren futbol hayatı nedeniyle sadece 15 Mayıs 1952'de Yunanistan karşısında Türkiye millî futbol takımı forması giydi. Türkiye'nin 1-0 kaybettiği maçın önemi Futbol Federasyonu'nun millî takımı temsil etme hakkını Beşiktaş'a vermiş olmasıydı.

16 yıl süren Başkanlığı boyunca 8 kongrede rakiplerine sürekli üstünlük sağladı. Süleyman Seba başkanlığı döneminde kazanılan kupalar şu şekildedir:

5 Süper Lig, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası, 6 Türkiye Spor 

Bu başarılar dışında istikrarlı bir şekilde başarıyı daim kılmıştır. 16 sezonun beşinde futbol takımı şampiyon olmuş, sekizinde ise ikinci olmuştur. Futbol takımının altın dönemini yaşadığı bu dönemde Süleyman Seba'ya gelen eleştiri, amatör branşlara aynı ilgiyi göstermemesi olmuştur.

Seba, 1992-93 sezonunun sonunda Galatasaray'ın Ankaragücü takımını 8-0 yenerek averajla şampiyon olması üzerine "şerefli ikincilik" terimini literatüre sokmuştur.

Mahir Kaynak tarafından bir dönem Milli İstihbarat Teşkilatında görev aldığı açıklanan Seba'nın, istihbarat yıllarına dair fazla bir bilgi yoktur.

13 Ağustos 2014 tarihinde geçirdiği rahatsızlık sonucu İstanbul'da vefat etmiştir. 

 

Yorumlar