Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

Berat Kandili namazı var mı? Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

19 Nisan Cuma günü itibariyle Berat Kandilini ibadetlerle dualarla karşılayacaklar kandil akşamı kılınacak namazları araştırmaya başladı. Diyanet tarafından yapılan açıklamayla Ramazan ayına az bir zaman kala Berat Kandilini en güzel şekilde geçirmek isteyenler için Berat Kandili namazı var mı? Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır ? ve Berat Kandilin hakkında tüm merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

Abone ol
Abone ol 19 Nisan 2019 02:00

19 Nisan Cuma günü itibariyle Berat Kandilini ibadetlerle dualarla karşılayacaklar kandil akşamı kılınacak namazları araştırmaya başladı. Diyanet tarafından yapılan açıklamayla Ramazan ayına az bir zaman kala Berat Kandilini en güzel şekilde geçirmek isteyenler için Berat Kandili namazı var mı? Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır ? ve  Berat Kandilin hakkında tüm merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

Borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan berat etme, kurtulma… günahlardan arınma, temize çıkma, İlahi af ve rahmete nail olma anlamına gelen Berat Kandili yine ibadetlerle karşılanacak.

Her sene olduğu gibi bu senede Berat Kandili namazını merak eden vatandaşlarımız kandil akşamı yapılacak ibadetleri araştırıyor. Peki Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Kandil namazı akşam saat kaçta kılmak gerek?

Ramazan'ın müjdecisi olan ve Şaban ayının içerisinde yer alan Berat Kandili borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan berat etme, kurtulma… günahlardan arınma, temize çıkma, İlahi af ve rahmete nail olma anlamına gelmektedir. Bu güne özel ibadetleri haberimizin detayından bulabilirsiniz. 

BERAT KANDİLİ NAMAZI VAR MI? KAÇ REKAT?

Berat Kandiline özel bir namaz yoktur. Fakat günahların affolduğu tövbelerin kabul olduğu bu mübarek günü ibadetle geçirmek isteyenler Berat kandilinde yapılacak ibadetleri merak ediyor.

Berat Kandili namazları farz olmamak ile birlikte, yapılması durumunda sevabı çokça olan namazlardır. Nafile olan bu namazlar Tesbih Namazı ve Hacet Namazı'dır. Berat Kandili namazları Akşam namazı ile Yatsı namazı arasında kılınmalıdır. Kandil namazı saati yoktur. İstediğiniz saatte vakti geldikçe bu namazları kılabilirsiniz

BERAT KANDİLİNDE KILINACAK 100 REKATLIK NAMAZ

Berat Kandili Gecesinde kılınan 100 rekatlık namaz var. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;

"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

NAMAZIN KILINIŞI

- 2 rekatta bir selam vererek kılınır.

- Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunur.

- İlk rekatlarda Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur.

- Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.

- Namazın tamamını peşpeşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.

- Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.

BERAT KANDİLİ NEDİR ÖNEMİ NELERDİR?

Mübarek aylardan biri olan Şaban ayına denk gelen Berat Kandili, bu ayın 15. gecesinde (14. günü 15. güne bağlayan gece) hatırlanmaktadır. Berat Arapçada temize çıkma anlamına gelir. Kandil olarak Müslümanlar tarafından karşılanılan bu gece, insanların önlerinde yaşayacakları bir sene içindeki olacakların Allah tarafından yazıldığı gecedir. Kulların bilmesi mümkün olmayan şeyleri Allah’ın bilmesi ve bunu kayıtlara geçmesi Berat gecesinde olmaktadır. O günü ibadetle geçiren kişilerin dualarının kabul olacağı ve günahlarının af olacağı pek çok ayet ve hadiste açıkça belirtilmiştir.

BERAT KANDİLİ GECESİ NELER OLMUŞTUR?

Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir Tefsirlerde Kur'an-ı kerimin, Levh-il-mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki:

(Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu [Kur'anı] mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız.) [Duhan 2,3]

Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi.

Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:

(Şaban öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.) [Nesaî]

HAZRETİ MUHAMMED BERAT NAMAZINI NASIL KILARDI?

Berat Kandili gecesinde Peygamberimiz Hazreti Muhammed 'in 2 rekat olarak kıldığı namaz vardır. Bu namaz hakkında Hz. Aişe Radıyallahu An-hum'a validemiz, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir.

-"Ya Aişe, bu gecenin nasıl bir gece olduğunu bilir misin? Bende

-"En iyisini, Allah ve Resulü bilir." Dedim. Şöyle buyurdu:

-"Bu gece şaban ayının yarısıdır. Dünya işleri ve kulların işleri bu gece Yüce Hakka arz edilir. Bu gece cehennemden azat edilenlerin sayısı; kelb kabilesinin koyunları sayısı kadardır. Bu gece bana izin verir misin"?

-"Olur" dedim. Kalkıp namaza durdu. Ayakta durması hafif oldu. Fatiha suresini okudu; sonra da küçük bir sure okudu. Gecenin yarısına kadar secdede kaldı. Daha sonra ikinci rekata kaktı. Ayakta iken, birinci rekatta okuduğu kadar bir şey okudu. Sonra yine secdeye vardı. Bu secdede dahi, tan yeri ağarıncaya kadar kaldı. Secdede o kadar kaldı ki, bunun için Yüce Allah ruhunu aldı sandım. Bana gelmesi uzayınca, kendisine yaklaştım. Hatta ayaklarına elimi sürdüm. Hareket ettiğini görünce rahatladım. Secdesinde şöyle dediğini işittim:

"Azabından affına sığınırım. Dargınlığından rızana sığınırım. Senden sana sığınırım. Şanın yücedir. Sen kendi zatını övdüğün gibi, seni övemem..."




Yorumlar