Anasayfa /  Teknoloji

Benzinli araçların sonu yaklaşıyor!

Son dönemde gündemde olan elektrikli araçlar konusunda hem çalışmalar hem de yatırımlar yoğunlaştı. Dünyanın en kalabalık eyaletlerden biri olan New York’ta yeni arabaların sıfır emisyonlu olması gerekecek. Alınan bu karar ile elektrikli araç piyasasında hareketlilik sağlayacak gibi görünüyor.

Abone ol
Abone ol 02 Ekim 2022 10:56

Alınan karar ile New York eyaleti de Kaliforniya’yı takip etti. New York valisi Kathy Hochul tarafından yapılan duyuruda; “Satılan tüm yeni binek otomobillerin, kamyonet ve SUV araçların 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu, elektrikli otomobil ya da hibrit olması için Kaliforniya’nın öncülük edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

%100 Sıfır Emisyon Hedefi

Yapılan duyuru ile atılacak adımların ardından 2026’ya kadar yeni arabaların yüzde 35’i, 2030’a kadar ise %60’ı sıfır emisyonlu olması zorunlu olacağı belirtiliyor. Ayrıca bu uygulamanın ardından 2035’e kadar bu oran %100’e ulaşacak. Tabii yapılan açıklamalar ve yürürlülüğe alınan uygulamalar, halihazırda kullanılan içten yanmalı, benzinli ve dizel otomobilleri kapsamıyor.

Vali Kathy Hochul açıklamalarında; bu kararın öncelikle Kaliforniya’nın alması ve yürürlülüğe koymasını beklediklerini belirtti. Çünkü Kaliforniya kendi çevre kirliliği kararlarını uygulayabiliyor. Bu hak diğer eyaletlere tanınmamış durumda. Bu yüzden diğer eyaletler Kaliforniya’nın kararlarını örnek alarak yeni uygulamaları başlatabiliyorlar.

ABD ve ülke sınırları içinde bulunan eyaletler, iklim değişikliği ve çevre kirliliği kapsamında çok hassas davranarak çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmalar, vatandaşlara teşvik maiyetinde uygulamalara da zemin hazırlıyor. Alınan kararlarda teşvikler; eyalet yönetimi tarafından elektrikli veya hibrit otomobil alanlara 2000 dolar ile 7500 dolar vergi indirimi sağlıyor. Ayrıca bugüne kadar kararın uygulanması için 92 milyon dolar harcandığı açıklandı. New York’un 2050 yılında sera gazını %85 oranında azaltma hedefi bulunuyor.

Yorumlar