Anasayfa /  Sağlık

Belirtisi olmadan koronavirüslü olabilir miyiz? İşte yanıtı...

Dünya genelinde COVID-19 testleri yaygınlaştıkça, fark etmeden enfeksiyon geçiren çok sayıda hasta olduğu ortaya çıktı. Peki belirti göstermeyen COVID-19 taşıyıcısı olabilir misiniz?

Abone ol
Abone ol 02 Mayıs 2020 17:21

Yaygın koronavirüs belirtileri yaşayan insanlarda bile enfekte olur olmaz ateş ve öksürük ortaya çıkmıyor…

Virginia Üniversitesi’nden Willam Petri, bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman bir tıp ve mikrobiyoloji profesörü. Sciencealert.com’un haberinde, belirti göstermeyen COVID-19 hastaları hakkındaki bilgileri sıraladı…

 

Fark etmeden virüsü almak ve hastalığı geçirmek ne kadar yaygın?

Aslına bakarsanız enfeksiyon kapmak ve belirti vermemek, birçok diğer hastalıkta da yaygın şekilde görülebilen bir durum.

Sıradan gripte, hastaların %5 ile %25’i, hiçbir belirti göstermeyen enfeksiyonu geçiriyor.

Belirtiler genellikle enfeksiyonu geçirmenin bir yan etkisi. Bağışıklık sisteminin savunmaya geçmesi zaman alıyor. Bu nedenle bazı vakalar asemptomatik (belirti göstermeyen) yerine pre-semptomatik (belirti gösterme öncesi) olarak değerlendiriliyor.

Öksürmeden veya hapşırmadan hastalık nasıl yayılabilir?

Birçoğumuz haklı olarak koronavirüs hastalarının öksürme veya hapşırmasıyla havada asılı kalan parçacıklardan endişe ediyoruz. Bu nedenle de sağlık otoriteleri herkesin maske kullanması konusunda telkinlerde bulunuyor.

Ancak virüs normal bir nefeste de bulunabilen küçük damlacıklar yoluyla da yayılabiliyor. Sıradan bir nefes alıp verme ilse de virüs belli bir mesafeye kadar yayılabiliyor.

Virüs ayrıca nesnelerle de yayılabiliyor. Alışveriş sepetinin kolu, kapı kolu gibi birçok alan, enfekte olan bir kişinin temas etmesiyle virüsü taşıyabiliyor.

 

Belirti göstermeyen COVID-19 hastalarının bulaştırma potansiyeli ne kadar?

COVID-19 taşıyıcısı birisiyle aynı ortamda veya temasta bulunduysanız, kendinizi 14 gün boyunca karantinaya almanız gerekir. Kendinizi iyi hissediyor olsanız dahi koronavirüsü başkalarına bulaştırabilirsiniz.

Yeni bir araştırma, birkaç gün ile bir haftadan fazla sürebilen pre-semptomatik dönemde solunum salgılarında yüksek miktarda virüs bulunduğunu gösteriyor.

Öte yanda, belirti göstermeyen insanların virüsü bulaştırabilmesi, hastalığın salgına dönüşmesindeki ana sebeplerden biri olarak değerlendiriliyor.

Belirtisiz bir enfeksiyondan sonra kanda SARS-CoV-2’ye karşı antikor bulunur mu?

Birçok kişi COVID-19’dan iyileştikten sonra antikor geliştirir. Hastalığı belirtisiz geçirenler de buna dahildir.

Geçmişte başka koronavirüs türlerinden edinilen bilgilerle, bu antikorların tekrar enfeksiyon geçirmeye karşı bir derecede koruma sağladığını söylemek mümkün. Ancak bu konuda halen net değil.

Belirtisiz COVID-19 enfeksiyonu ne kadar yaygın?

Henüz bu konudaki verilerin çoğu anekdot düzeyinde.

ABD Washington’daki bakım evi örneğine bakalım. Burada kalan birçok kişinin enfekte olduğu belirlenmiş. 23 kişinin testi pozitif çıkmış. Daha sonra 10 kişide daha belirtiler görülmüş. Sonucu pozitif çıkan 3 kişi ise hasta olmamış.

Boston’daki evsizler barınağında kalan 397 kişiye test yapıldığında, %36’sının COVID-19 pozitif çıktığı görülmüş. Ancak hiçbirinde herhangi bir belirti ortaya çıkmamış.

Wuhan’dan Japonya’ya dönenlere yapılan testlerde, enfekte olanların %30’unun hastalığı belirtisiz geçirdiği görülmüş.

Buradan alınacak ders; hastalığı belirtisiz geçirmek oldukça yaygın ve bu durum salgını kontrol altına alma çabalarını zorlaştırmaya devam edecek.

Kaynak: Gidahatti.com

Yorumlar