Anasayfa /  Güncel

Bekçiler kimlik sorup üst arayabilir mi?

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bekçilere kimlik sorma, adli görev verilmesini içeren kanun teklifini TBMM'ye sunduklarını duyurdu. Bekçilerin yetkileri birçok kez tartışma konusu olmuştu. Bu hamleyle şimdiye dek bekçilerin yetkileri dahilinde olmayan uygulamalara imza attığı ortaya çıktı.

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2020 15:53

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bekçilerin yetkilerini artıran kanun teklifini TBMM’ye sunduklarını duyurdu. Kanun teklifi, bekçilere kimlik sorma yetkinin yanı sıra adli görev verilmesini de içeriyor.

İHA’nın haberine göre; daha önce polisle beraber çalışan bekçilere, düzenleme ile jandarma ile de çalışma imkânı geliyor.

YETKİ TARTIŞMASI VARDI

Geçen yıl sonunda İzmir’de iki genç ile mahalle bekçileri arasında kimlik sorma kavgası yaşanmış ve olay yargıya intikal etmişti.

İzmir 35. Asliye Mahkemesi, kimlik sorma, makul şüphe üzerine kaba üst araması yapma gibi yetkilerin bekçilere verilmediğini belirterek, söz konusu bekçilerin görev sınırlarını aştıklarını vurgulamıştı.

EMNİYET VAR DİYORDU AMA…

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ise 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen kararla ilgili açıklamasında, “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yönetmeliği’nin 16’ıncı maddesindeki hükme göre bekçilerin şüpheli şahıslara kimlik sorma yetkileri mevcuttur” denilmişti.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bekçilere kimlik sorma, adli görev verilmesini içeren kanun teklifini TBMM’ye sunduklarını duyurunca, akıllara “Şimdiye kadar bekçiler hangi yetkiyle bu uygulamaları yürütüyordu?” sorusu geldi.

Yorumlar