BEBEKLERDE BESİN ALLERJİSİ " ASTIMIN HABERCİSİ "

Besin allerjisi bebeklerde ve çocuklarda hayatı zehir eden bir allerji çeşidi.

Bebek ve çocuklarda görülen besin allerjisi 4 yaş dolaylarında ev tozu akarı allerjisine dönüşüyor.

Allerji bebeğin aldığı protein yapısındaki besinlere karşı gelişir.Bebeğin emdiği sütten geçen proteinlerde en sık allerji nedenlerindendir.O nedenle nerdeyse her besinde bulunan inek sütü ve yumurta bebeklerde en sık rastlanan allerji türleridir.Ayrıca annenin hatta babanın allerjik olması bebek için büyük risktir. Bebekler doğdukları gibi nemli bölgelerde ev tozu en sık bulunan allerjen olduğundan bir iki yılda evtozu akarı allerjiside gelişerek solunum şikayetlerine neden olur.Evde kedi ,kuş gibi evciller varsa onlarda bu duyarlığın gelişmesi ve hastalığın daha kötü gitmesine neden olurlar.

Son çalışmalarda ev tozu akarı allerjisi olan çocuklarda 1-2 yıl içinde astım bronşiale gelişiyor.Yani astım gelmeden evvel kendini belli ediyor.

 Çocuklarda besin allerjisi oldukça sık % 3-8 arası.Çocuklarda en sık süt ve yumurta beyazı allerjisi görüyoruz.

 Düşünün bir bebek yada ufak çocuk inek sütü içemiyor.Büyük bir sosyal problem,tıbbi olduğu kadar.

 Besin allerjileri sıklıkla deri kızarıklıkları kaşıntı,egzema ile gider.Astım sıklıkla çok daha azdır.Fakat astımla deri belirtileri yada karın ağrısı birlikteyse hastalık çok daha ciddi gider.Anaflaktik şok dediğimiz ölüme neden olabilen allerjik reaksiyon bu tip çocuklarda daha sıktır.

Belirtiler allerji yapan besini aldıktan bir iki dakika ile bir iki saat arasında görülür.Şikayetler ne kadar erken başlarsa o kadar şiddetli görülür.

Yumurta ve süt allerjileri 4-5 yaşında genellikle kaybolur.Fıstık allerjileri ise kaybolması nadirdir.

Yumurta  ve süt allerjileri geçtikten sonra genellikle akar allerjisi ortaya çıkar ve besin allerjisi olanlar allerjik astım için en iyi adaylardır.

 Besin allerjilerinde konserve yada paketlenmiş besinlerdeki sülfid yada sodyum glukomat (çin tuzu) pratikte en sık rastladığımız allerji nedenleridir.

Çin tuzu büyük sağlık problemidir.Tad arttırıcı olarak besinlerde katkı olarak kullanılır.Hazır et sularında, çorbada ,çipslerde, gofret, cukulata, dondurma gibi birçok besinde kullanılır.Çocuklar bunları yedikçe kaşıntı ve deri reaksiyonları artar.Çocuklara mümkünse hiç paketlenmiş besin yedirmemek gerekli.

 Büyüklerde mevsimlik saman nezlesi yani allerjik rinitleri varsa,iyi bir besin allerjisi ve astım adayıdırlar.Bu nedenle allerjik rinitleri mutlaka erken tedaviye almak gereklidir.

 

Yorumlar