BAŞARILI BİR ALLERJİK ASTIM TEDAVİSİ " DOKTOR SORUMLULUĞU " ve " DENEYİM " İSTER

 Bronş astımı bugün için uzmanlarınca çok iyi tedavi edilebilen,hem doktorun hem de hastanın yüzünü güldüren bir hastalıktır.Tedavide birçok seçenek ve yol vardır.Önemli olan hastanın durumuna göre tedaviyi ayarlamaktır. Sonrada kökten geçirebilme uygulamalarının devreye sokulması hasta için büyük bir şanstır.

 Hastalığın yerleşmesi ve tedavisi uzun yıllar sürer. Hastalık tedavisinde birçok uygulamalar olmasına rağmen tüm hastalara sadece hastalık belirtilerini maskeleyen ilaçlarla rahatlatıp hastalığın ilerlemesine yol açmak en sık yapılan hatalardır.

 Tedavide birçok ayrıntı vardır.Kalp ameliyatlarında olan ayrıtının kat kat üstünde teorik ve pratik ayrıntı olmasına rağmen her doktorun kalp ameliyatı yapamayacağını bilmemize rağmen ,astımla ilgisi olmayan birçok meslektaş astımı tedavi etmeye kalkar.Ve hastalığın farkında olmadan ilerlemesine neden olur.

 Astımda sık sık hastalanıp hastaneye giderek atak tedavisi almak en sık yapılan hatadır.Mutlaka her astımlının sorumluluğun alacak bir doktoru olması hastanın iyileşmesi açısından en önemli kriterlerden biridir.Astımlıyla doktoru arasındaki ilişki bir bebekle annesi arasındaki gibi yakın ilişki olması gerekir.

 Tedavide 3 basamak vardır.

 1-Kriz tedavisi.Krize giren hasta, tedavisinin yetersiz olduğunu.Koruyucu tedaviyi uygun almadığını gösterir.

 2-Koruyucu tedavi.Bu tedavi hastanın kriz geçirmesini engelleyen tedavidir.Hastanın durumuna göre belirli aralarla ayarlanması gerekir.Ustalık en az ilaçla hastayı en iyi durumda tutmaktır.

 3-Hastalığa neden olan faktörün tedavisi.Astımın %90 ı allerjiktir.Hastalarda bu allerjiye çözüm bulunmadan hastalığı kökten tedavi etme şansı yoktur.Bu tedavide gerekli uzman yetersizliğinden uygulanması kısıtlıdır.Ya da bu konuda yeterli olmayanların yaptığı başarısız tedaviler sıktır.Halbuki bu tedavi hastalığı kökten tedavi etme ihtimali olan tek tedavi yöntemidir.Kullandığımız astım ilaçlarını bu tedaviyi yapmazsak arta arta ömür boyu kullanmak zorunda kalırız.

 Sonuçta en az dört yıl sürecek astım tedavisi mutlaka bu konunun uzmanı,tek bir doktorun kontrolü ve sorumluluğunda yürütmek hastalığın tedavisi açısından çok önemlidir. Benim yıllardır gördüğüm arabamıza,evimize giysimize gösterdiğimiz hassasiyeti sağlığımıza göstermiyoruz.Bir giysi alırken yaptığımız araştırmayı astım gibi bir hastalığımız varken bu konunun uzmanını araştırmak yerine şundan bundan internetten öğrendiklerimizi uygulamakla geçiyor.Devletin ücretsiz verdiği ilaçları alıyorsak mutlu oluyoruz.Hiç hastalığımız nereye gidiyor diye sorgulamıyoruz.

 Hastanede bile tedavi oluyorsak mutlaka tek bir doktorun sorumluluğunda yürütülen astım tedavisinde başarılı sonuç daha fazladır.Hastaların kendini tedavi eden doktora mutlak gerektiğinde ulaşmalıdır.En sık yapılan hata hastanın tedavisini bir doktor,krizi başka doktor,aşıyı başka doktor yapması ve bir doktorun sorumluluğu almamasıdır.Hastaların ayrı ayrı doktorlardan sadece şikayet geçiştirici tedavi almaları nedeniyle hiçbir doktorunda durumdan sorumlu olması beklenemez.Çünki gelip geçici hastada başarılı olma şansı yoktur.

 Astım tedavisinde başarı doğru teşhis,yakın takip ve hastalığın sorumluluğunu alacak deneyimli bir uzmanla mümkündür.Doktordan doktora dolaşan hastalar en sık hastalıklarını ilerleten hastalardır.

 Astım tedavisindeki teorik bilgi bir kalp naklinin teorik bilgisinden kat kat fazladır.Kalp nakli yapayım diyen genel doktor olmamasına rağmen,astımı her önüne gelen sağlıkçı,aktar tedavi etmeye kalkıyor...

Yorumlar