Anasayfa /  Foto Galeri

Barış Manço, ölümünün ardından 21. yılda anılıyor

Barış Manço, 1999 yılında 31 Ocak'ı 1 Şubat'a bağlayan gece hayatını kaybetti. Şarkıları ve sanatçı kişiliği seneler geçse de unutulmayan Barış Manço 21. ölüm yıldönümünde anılıyor. Peki Barış Manço kimdir? Tüm merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz

Barış Manço, ölümünün ardından 21. yılda anılıyor - Sayfa 1

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden olan ve Anadolu Rock türünün kurucuları arasında bulunan Barış Manço, aramızdan ayrılalı 21 sene oldu. 7'den 77'ye herkesin sevgilisi Barış Manço, 1 Şubat 1999'da İstanbul Kadıköy'de bulunan evinde hayatını kaybetmişti.

Evliya Çelebi lakaplı, Kültür Elçisi Barış Ağabeyi, ölümünün 21. yılında saygıyla anıyoruz. Peki, Barış Manço kimdir, kaç yaşında öldü?

Barış Manço, ölümünün ardından 21. yılda anılıyor - Sayfa 2

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar-İstanbul'da doğdu. İsmail Hakkı Bey ile Rikkat Uyanık Hanım'ın ikinci oğulları olarak, 2. Dünya Savaşı'nın en kızgın olduğu zamanda dünyaya gelen Manço, 2 yıl önce dünyaya gelen abisinin "Savaş" ismini almasından sonra, ailesinin "artık dünyaya Barış gelsin" diye düşünmesinden dolayı "Barış" adını aldı.

Barış Manço, ölümünün ardından 21. yılda anılıyor - Sayfa 3

İlkokula Kadıköy Yeldeğirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokulunda başlayan Barış Manço, 4. Sınıfı Ankara Maarif Koleji İlkokulunda, 5. sınıfı yine Kadıköy Yeldeğirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokulunda okudu. İlkokulu bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi yılları başladı.

Müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu,TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam, gezgin… Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana, "Kurtalan Ekspres" grubu ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi.

Barış Manço, ölümünün ardından 21. yılda anılıyor - Sayfa 4

Manço, liseden mezun olduktan sonra 1963 ve 1971 yılları arasında Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde iç grafik, resim ve mimari dersleri aldı. Yurt dışında yaşadığı sürece boyunca çeşitli gruplarda müzik deneyimi yapan ve kendini geliştiren unutulmaz sanatçı, Türkiye'ye döndükten sonra Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile birlikte Kaygısızlar adındaki grubu kurdu.

Dağlar Dağlar şarkısı ile büyük çıkış yapan Manço'nun bu albümü beş ay gibi kısa bir süre içerisinde 700 bin satışa ulaştı. Aynı zamanda bu plak ona Altın Plak Ödülü'nü kazandırdı. 1980 yılına geldiğinde başarısı artık yurt dışına taşan Manço, Nick The Chopper ve Ben Bir Şarkıyım isimli eserleri sayesinde altın madalyalar aldı.