Anasayfa /  Güncel

Balıklı Rum Hastanesi'nin yanma nedeni ortaya çıktı! İşte o rapor!

İstanbul’un en eski hastanelerinden olan ve Zeytinburnu’nda bulunan Balıklı Rum Hastanesi’nin huzurevi binasında 4 Ağustos’ta yangın çıkmıştı. eki o yangın neden çıktı? itfaiye raporunda ne var? İşte detaylar!

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 13 Ağustos 2022 17:24

İŞTE İTFAİYE RAPORUNUN AYRINTILARI

"Bodrum üzeri 2 katlı, çatısı ahşap Balıklı Rum Hastanesi'nin ihtiyarhane diye tabir edilen yaşlı bakım evi 1650 metre kare alana kurulu bölümün kiremit kapıyı ahşap çatı ve ahşap tavan arasının tamamen yandığı, çatının birinci kata çöktüğü ve taribatlar olduğu gözlemlenmiştir. 4 ağustos 2022 günü saat 12.43’te olay yerine ilk varıldığında binanın kuzey cephe çatısının ve tavan arasının alevli suretle yandığı. Bina içerisinde çok sayıda yaşlı hastanın olduğu görülmesi üzerine eş zamanlı olarak yangına müdahale ve kurtarma çalışması başlamış, destek gruplar çağrılmıştır."

PÜRMÜZ İLE İZLASYON ÇALIŞMASI YAPILMIŞ

"Söndürmeye müteakip yapılan inceleme ve araştırmada, binanan 1. kat kuzey cephe sol koridorun sonundaki büyük odada tavana doğru iskele kurulu olduğu görülmüş. Akabinde hastane çalışanlarından alınan beyanlara göre çatı arasında bir gün önce pürmüz ile izolasyon çalışması yapıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu alanda devam eden incelemelerimizde çatı arasında geçen odalara enerji veren mevcut elektrik tesisat kablolarında elektriksel yanma bulgusu araştırılmış ancak tavanın çökmesi ve yoğun tahribat sebibi ile oluşan enkaz birikintisi ve olay yerinde meydana gelen bozulmalar sebebiyle elektriksel bulgu tespit edilememiştir. Zemin kat ve birinci kat kamera kayıtları incelendiğinde birinci kat kuzey cephe sol koridorun sonundasi büyük odada tarafımızdan yapılan gözlemi destekler nitelikte kamera saatiyle 12.48’de tavanın alevli bir şekilde 1. kata çöktüğü görülmüş, yangının tavan arasında başladığı kanatine varılmıştır. Bu bilgiler ve bulgular aşığında yangının çıkış nedeni sağlıklı bir şekilde tespit edilememiştir."

1790’DA DA YANDI

İstanbul Zeytinburnu’nda Rum cemaati tarafından 1753 yılında kurulan Balıklı Rum Hastanesi, ilk yangını 1790 yılında yaşadı. Hastane, ahşap binalarında çıkan yangında yok olunca Patrik yedinci Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısıyla yeniden inşa edildi. 1864 yılında ise depremin etkisiyle hastane bir kez daha zarar gördü. Depremde zarar gören binalar yeniden inşa edildi. Hastane 1991 yılında ise restore edildi.

TARİHİ İSTANBUL'UN FETHİNE KADAR DAYANIYOR

Hastanenin geçmişi; 1454 yılında Karaköy’de Büyük Balıklı Han’ın bulunduğu yerde faaliyete geçen hastaneye kadar dayanıyor. Kayıtlara göre; 15'inci yüzyıldan beri faaliyette olan hastane, 18. yüzyıldaki veba salgını yüzünden surların dışına yani bugünkü yerine taşındı.

Hastane "Yedikule Hastanesi" ismiyle esnaf locası tarafından 1753 yılında inşa edildi. Ahşap hastane binaları 1790'daki yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi.

Sultan II. Mahmut’un fermanıyla 1836-1838 yılında Yedikule Hastanesi ile birlikte İstanbul’daki diğer iki Rum hastanesinin hastalarının nakledileceği yeni bir hastane inşa edildi. Hastalar, 1839 başında hastaneye nakledildiler.

1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. 1894'te inşa edilen bina 1991 yılında restore edildi.

 

 

 

Yorumlar