BALGAM ve GOBLET HÜCRELERİ.

 Vucudumuzu dış etkenlerden korumak için deri vucudu nasıl kaplıyorsa, dışarıyla direkt bağlantısı olan solunum yollarımızı ve akciğerimizin gaz değişiminden sorumlu olan alveolleri deri gibi döşeyen epitel hücrelerimiz vardır. Bunlar ayni kremitin evin çatısını döşediği gibi zararlıların daha derin katlara gitmesini engellemek için programlanmıştır.Bu hücreler titrek tüylü sisteme sahip olduğundan zararlıları daha hücrelere temas etmeden engellerler.

 Zararlılara karşı birde sıvı sıkarlar.Bu mukus sıvı goblet hücreleri tarafından yapılır.Zararlılar ne kadar artarsa bronşlarımızdaki balgam yapan goblet hücreleri hem sayısal artar hem de hacimleri büyür.İçindeki mikrop öldürücü maddeler dışardan gelen zararlılara karşı vucudu savunurlar.

 Aşırı balgam bu goblet hücrelerinin aşırı çalışması sonucudur.Sürekli aşırı çalışma sigara ile bronş yollarını sürekli zarar verenlerde sıktır.Bu hücreler aşırı çalışmaya başladıkça içindeki mikrop öldürücüler bronşlarada zarar vererek KOAH a neden olurlar.

 Solunum ve akciğer hastalıklarında balgam sık rastlanan bir bulgudur.

 Sık rastlanan bronş hastalıklarından KOAH hastalık balgam çıkarma özelliğine göre tanımlanır.KOAH a eskiden kronik bronşit te derdik hala diyoruz .Ayrıca amfizem dediğimiz hastalıkta KOAH grubuna girer.Kronik bronşitte balgam çıkartma ön plandadır.genellikle hastalar uzun yıllardır sigara içmişlerdir.

Tarifi hastanın en az iki yıl üst üste öksürük ve balgamlı günler geçirirler bu en az üç ay sürer öksürük ve balgam yıl be yıl artar

Yani son bir aydır şikayeti olan bir hasta kronik bronşit kural olarak olamaz.

Bu hastalar hem öksürür balgam çıkarırlar ve sigara içmeye devam ederler 

 Kontrol altında olmayan astımlılar da balgam çıkarırlar ama onlar arasında sigara içen yoktur.Ya da istisnadır. Çünkü sigara ve diğer kokular astımlıları çok rahatsız ederler.

 Kronik bronşit , bronş astımı kadar ilaçlara iyi cevap vermezler .Kontrolü zor hastalardır.

Bunlarda akciğerin epidermoid kanseri çok sık görülür

 Amfizemde de balgam çıkar ama amfizem akciğerin esnekliği kaybolduğundan akciğerler körük görevini yapamazlar.Bu hastalarda önde gelen belirti nefes darlığıdır.Bu nefes darlığı hafif şekillerde sadece merdiven yada yokuş çıkarken belirti verdiği için malesef bu hastalar kalp hastası sanılır. Son yıllarda kardiologların artması ve kalp tanı metodlarının yaygınlaşması bu hatalar git gide azaltmaktadır.eskiden en sık rastladığım problemlerden biri amfizemli hastaların büyük çoğunluğuna kalp tedavisi başlanmış olmasıydı

 KOAH hastalarının büyük nedeni sigara.

Sigara kronik bronşitte hava yolların tahriş ederek bronşların koruyucu mekanizması olan silia sistemini tek bir dumanda bile felce uğratır , bu titrek tüyler ayni yürüyen platforma benzer pislikler dışarıya doğru hızlı bir şekilde taşırlar. Silia sisteminin felci ciğerlerimizde katran ve her türlü pisliğin birikmesine neden olur bu durum kronik bronşitin en önemli nedenidir.

 Ciğerimizde sigaraya bağlı biriken katranın içinde de 2000 den fazla kanser yapıcı madde vardır.

Hem akciğerde hemde kana karışarak diğer organlarda kansere neden olurlar

 Sağlıklı ve sigarasız günler dileğiyle....

Yorumlar