Anasayfa /  Güncel

Bakkallardan sokağa çıkma yasağı öncesi önemli talep

Hafta sonu ikinci kez uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı öncesinde, tarım kesimi ile bakkallardan talepler geldi.

Abone ol
Abone ol 15 Nisan 2020 23:37

Hafta sonu 31 ilde ikinci kez uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı öncesinde, çeşitli kesimlerden talep yağdı. Cumartesi-Pazar da dahil, tarımda yasak, izin, tatil olmayacağını, gıda üretiminin her koşulda devam etmesi gerektiğini belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Yalnızca hasatta çalışanlar değil, bütün çiftçiler ve tarım işçileri sokağa çıkma yasağından muaf tutulmalıdır” dedi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, bakkalların açık olması talebinde bulunurken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin hafta sonu gazete basımı ve dağıtımına ilişkin talepleri kabul gördü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Büyükşehir ile Zonguldak’ta ilk olarak 11-12 Nisan 2020 tarihlerinde 48 saat süreyle uygulanan sokağa çıkma yasağının, bu hafta sonu da uygulanacağını açıklamıştı.

18-19 Nisan 2020 Cumartesi-Pazar günleri uygulanacak sokağa çıkma yasağı öncesinde, çeşitli kesimlerden talep yağdı.

“Tarımda yasak, tatil olmaz. Gıda üretimi sürmeli”
Sokağa çıkma yasağına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin yalnızca hasattan ibaret olmadığını belirterek, “Yalnızca hasatta çalışanlar değil, bütün çiftçiler ve tarım işçileri sokağa çıkma yasağından muaf tutulmalıdır” dedi.

“Cumartesi-Pazar da dahil olmak üzere, tarımda yasak, izin, tatil olmaz. Gıda üretimi her koşulda devam etmelidir” diyen Bayraktar, “Çiftçilerimiz ve tarım işçilerimizin güvenliği ön planda tutulmalı, sosyal mesafe kuralına uyularak üretime devam etmeleri sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Pazarlama sorunu çözülmediği sürece hasadın devam etmesinin bir anlamı olmadığının altını çizen Bayraktar, belediyeler ve belediyeler tarafından belirlenen pazarcı esnafının, semtlerde seyyar olarak satış yapmasının sağlanabileceğini bildirdi. Bayraktar, “Gıda arzının sekteye uğramaması için çiftçilerimiz desteklenmeli, kararlar alınırken tarım sektörü ihmal edilmemelidir” diye konuştu.

CHP’li Gökçel: “Sevkiyat zinciri işlemeli”
Tarımsal üretimin canlı bir organizmaya benzediğini hatırlatan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de, sokağa çıkma yasaklarının tarımsal faaliyette bulunanlar için esnetilmesi çağrısında bulundu.

Sokağa çıkma yasağıyla birlikte ürünlerin hasat edilmesine izin verildiğini hatırlatan Gökçel, “Hasat için verilen izin tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bekletilmeden sevkiyat zincirine eklenmesi gereken ürünler için üretici bölgelerindeki yaş meyve ve sebze toptancı halleri faaliyetlerini sürdürmeli. Sokağa çıkma yasağı sevkiyat zinciri aşamasında çalışanlar için esnetilmelidir.” dedi.

Sokağa çıkma yasağı için bakkallardan flaş talep!
Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu ise hafta sonu 31 ilde ikinci kez uygulanacak olan sokağa çıkma yasağında bakkalların açık olması çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı da olan Federasyon Başkanı Bendevi Palandöken, ihtiyaçlarını almak için maskesiz, sosyal mesafeyi korumadan alışveriş yapan yığınlara karşı bu şekilde basit bir önlem alınabileceğini söyledi. Zincir marketler yüzünden zaten can çekişen bakkalların bu vesile ile yeniden canlanacağını belirten Palandöken, en önemlisi de Cuma günü sosyal mesafeyi hiçe sayıp, maskesiz dışarı çıkıp kuyruklara giren ve kendisi gibi pek çok insanı da tehlikeye sokan vatandaşın bu şekilde herhangi bir kaygı duymadan evinde kalabileceğini kaydetti.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başvurdu, sorun çözüldü!
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) sokağa çıkma yasağı nedeniyle gazetelerin basın ve dağıtımda yaşanan sorunların giderilmesi ve vatandaşların gazetelere ulaşabilmesi talebiyle İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya yaptığı başvuru ise sonuç verdi.

İstanbul Valiliği yetkililerinden iletilen bilgiye göre, hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı süresince gazetelerin baskı ve dağıtım sorununun mutlaka çözülecek. Konuyu İçişleri Bakanlığı ile de paylaşan Valilik yetkililerinden alınan bilgiye göre; sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde gazetelerin baskı ve dağıtımının aksamaması için sürecin nasıl ilerletileceğinin bilgisi ayrıca duyurulacak.

Cemiyet yaptığı yazılı başvuruda, gazetelerin basılabilmesi için matbaa işçilerine yazılı izin verilmesini, gazetelerin dağıtılabilmesi için de küçük marketlerin ve bakkalların açık olmasını önermişti. Başvuruda, “Avrupa’da birçok ülkede olduğu gibi bu yöntemle vatandaş en fazla 500 metre yürüyerek gidip ekmeğini, suyunu, gazetesini oradan alabilir. Ya da telefonla arayarak ekmeğini ve gazetesini de eve isteyebilir” denilmişti.

 

Yorumlar