Anasayfa /  Güncel

Bakan Mustafa Varank yerli korona aşısını yaptırdı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, insan denemelerine 36 kişinin katıldığı yerli Covid-19 aşısının gönüllüsü oldu. Varank, TÜBİTAK çatısı altında VLP temelli geliştirilen aşının ilk dozunu yaptırdı.

Abone ol
Abone ol 17 Nisan 2021 21:08

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte TÜBİTAK Koronavirüs Türkiye Platformu çatısı altında geliştirilen VLP aşısını gönüllü yaptırdı.

Aşı sonrası açıklama yapan Varank, "Tabii ki aşı sıranız geldiyse, aşıya adaysanız lütfen Sağlık Bakanlığımızın uyguladığı aşıları kendinize yaptırın. Ama yerli aşı için de gönüllü olmak istiyorsanız, lütfen çekinmeyin." dedi.

VLP tipi aşı nedir?
VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar, bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor.  TÜBİTAK'ın ürettiği VLP aşısının diğer VLP aşılarından farkı ise şu: Virüsün 4 yapısal proteini de aşı antijeni olarak kullanılıyor. Bu yönüyle dünyada klinik insan denemeleri fazına giren bir aşı adayı bulunmuyor.

Diğer aşılardan farklı Türkiye'de uygulanmaya başlanan aşıların aksine VLP aşısı, subkutan enjeksiyonu yöntemiyle koldan kas içine değil, deri altına yapıldı. Bakan Varank, 21 gün sonra ikinci doz aşıyı olacak.

Yorumlar