Anasayfa /  Güncel

Bakan Koca koronayla ilgili en çok merak edilen 3 soruya cevap verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüsle mücadele kapsamında kamuoyunun en çok merak ettiği 3 soruya yanıt verdi.

Abone ol
Abone ol 27 Mart 2020 20:36

"Koronavirüsün görüldüğü iller neden açıklanmadı?" sorusuna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu yanıtı verdi:

Biz virüsü yeni tanıyoruz. Virüsün ülkemizdeki seyrini de izlemiş oluyoruz. Alınabilecek tedbirleri dinamik bir yapıyla erken dönemde aksiyon alma çabası içindeyiz. Bu gelişime göre daha fazla vakanın görüldüğü bölge veya iller varsa yapılması gereken önerileri sunmuş oluyoruz. Bu anlamda detay vermem doğru olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımız değerlendirmesini yapar uygun görürse kamuoyuyla paylaşmış olurlar. İl il vakaları açıklamadık. Bir bölgenin enfeksiyonu, salgını taşıdığı, bazı illerin taşımadığı, bir bölgeden  başka bölgeden geçişlerin daha fazla olmasının sebep olacağını düşünerek açıklamadık. Hangi bölgede hangi ilde kaç kişinin olduğunu iyi biliyoruz.

İLERİ EK TEDBİR AÇIKLAMASI

"Koronavirüsle mücadelede ileri ek tedbirler alınacak mı?" sorusuna Bakan Koca "Hasta sayının 90 bine yaklaştığı ülkeler var. Asla onlarla aynı durumda değiliz. Oradaki sonuçların umulmayacak kadar kısa sürelerde ortaya çıktığını akılda tutmalıyız. Türkiye insanını korumak için elinden gelen herşeyi yaptı. Yurttaşını dışarıdan gelecek tehdide karşı koruyacak sıkı tedbirleri aldı. Bugün şartlar çok farklı. Önceki tedbirler şimdi sadece bir avantaj, daha fazlası değil. Biz de 10 Mart'tan öncesine dönemeyiz. Önümüzdeki günler istesek de istemesek de farklı olacak. Bu hastalık bütün dünyada hayatı değiştirecek yayılma kabiline sağlık. Bu bulaşıcı hastalık, en çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesilince virüsün önü kesiliyor. Hastalığın engellenmesini şartlarını sağlamak zorundayız. Bugün Bilim Kurulumuzda belki de en önemli toplantımızı yaptık. Daha ileri tedbirlere ihtiyacımız olduğunu gördük. Dünyada başarı göstermiş yöntemleri değerlendirdik." yanıtını verdi.

TEST KİTLERİ BOZUK MU?

"Çin'den alınan test kitleri hatalı sonuçlar mı veriyor" sorusuna Bakan Koca şu şekilde yanıt verdi:

Kitlerle ilgili demin geniş izahatta bulunmuştum. Bahsedilen, bununla ilgili Bakanlık olarak açıklamada bulunmuştuk. Çin'den getirilen ilk örnek kit antijen kitiydi. Deneme amaçlı getirilen hasta için hasta kullanmadığımız, deneme amaçlı olarak sonucun değerlendirildiği kitlerde onun devamını getirmedik, memnun kalmadık. Bilim Kurulu antikorun daha önemli olduğunu ifade ettiler. Devamında bizim getirdiğimiz 350 bin olarak hızlı tarama kiti antikor kiti, bahsedilen antijen kiti değildi.

Etiketler Fahrettin Koca
Yorumlar