Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Bakan Ersoy'dan HDP milletvekillerine Kürtçe kitap

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün bastığı Kürtçe kitapları HDP'li vekillere verdi.

Abone ol
Abone ol 20 Kasım 2021 10:16

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda süren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde HDP’li milletvekilleri, Mehmet Nuri Ersoy’un bakanlığı döneminde kütüphanelerde bulunan Kürtçe kitapları toplattığını ve Kürtçe kitapların basımını yaptırmadığını iddia etti.

Bakan Ersoy, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından basımı yapılan Kürtçe kitaplar Molla Ahmed-i Ceziri Divanı ve Faki-yi Teyran Divanı’nı HDP milletvekillerinin yanına giderek bu kitapları verdi.

 Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı bilgi notunda, Kürtçenin klasik sayılan eserlerinin 2020 yılından beri yayımlandığı 2020 yılına kadar 5 Kürtçe eserin yayımlandığı belirtildi. Bakanlık tarafından yayım hazırlık çalışmaları devam eden Kürtçe 5 kitabın daha olduğu kaydedildi.

“5 ÜLKEDEN 8 ÜNİVERSİTE VE AKADEMİ BAŞVURDU”

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Ersoy, Ankara’da Başkent Kültür Yolu’nun önümüzdeki ay lansmanını yapacaklarını söyledi.

Bakan Ersoy, dünyanın bilinen en eski yapılar topluluğu Göbeklitepe ile ilgili sorulara şöyle yanıt verdi:

* Bizim Bakanlığımız döneminde Göbeklitepe hiç olmadığı kadar dünya çapında gündeme geldi. Biz daha da ileri gittik. Göbeklitepe’yi Güney Anadolu’nun kurtuluş reçetelerinden biri olarak görüyoruz. Göbeklitepe, Göbeklitepe ile sınırlı değil.

  * Şu ana kadar yaptığımız kazı araştırma çalışmaları sonucu 11 tane daha Göbeklitepe yerleşim yeri bulduk. Bir tanesi Karahantepe. 12 ile sınırlı kalmayacak. 5 ülkeden 8 üniversite ve akedemi başvurularda bulundu. Bir o kadar başvuru var. Hepsini kabul ediyoruz.

* Türkiye’den de akademik başvuru var, onları da kabul ediyoruz, kaynak çıkarıyoruz. Kabinede konuşuldu, devlet projesi haline getirildi. Hızlı bir şekilde burasını ‘Taş Tepeler Neolitik Çağ Parkı’ olarak adlandıracağız. 100 kilometrelik bir hattan bahsediyoruz.  DHA

Yorumlar