Anasayfa /  Foto Galeri

Bakan Bilgin duyurdu! Milyonları ilgilendiren EYT'de staj ve çıraklık detayı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Aralık ayında Meclis’e sunulacak olan EYT çalışmasına ilişkin yeni önemli detayları paylaştı.

Bakan Bilgin duyurdu! Milyonları ilgilendiren EYT'de staj ve çıraklık detayı - Sayfa 1

EYT düzenlemesi aralık ayında Meclis'e gelecek. İlk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olacağı düzenlemeyle ilgili detaylar merak edilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili önemli bir detayı açıkladı. Bilgin, "Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil." dedi. Bakan'ın bu sözlerinin ardından Vergi Uzmanı Muhammet Bayram alınan kararın milyonlarca kişiyi etkileyeceğini ifade etti.

Bakan Bilgin duyurdu! Milyonları ilgilendiren EYT'de staj ve çıraklık detayı - Sayfa 2

Milyonlarca kişinin gözü kulağı EYT düzenlemesinde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) yönelik düzenlemenin aralık ayında Meclis'e geleceğini söyledi. Bilgin, staj ve çıraklık sigortası ile ilgili de ömenli detayları açıkladı. Bakan Bilgin'in bu açıklamalarını Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, CNN Türk'e değerlendirdi.

Bakan Bilgin duyurdu! Milyonları ilgilendiren EYT'de staj ve çıraklık detayı - Sayfa 3

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI OLANLAR EYT KAPSAMINDA MI? 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin staj ve çıraklık sigortası olanlar ile ilgili "1999'da Türkiye'de bir reform denilen bir uygulama yapılmış. O tarihten önce işe başlayanlarla, o tarihten sonra başlayanlar arasında kademeli bir düzenleme yapılmış. Bizim emeklilik sistemimizde 3 kriter var. Prim gün sayısı, yıl sayıları ve bir de yaş buna eklenmiş. Daha önce yaş şartı olmayan 32 yaşında emekli olanlar gerekçe gösterilerek bu uygulama yapılmış. Prim gün sayısının artması, prim günleri çok önemli. Yaş da çok önemli. 38-40 yaşındaki adamı emekli ettiğiniz zaman hayat süresini 80 olarak düşünürseniz onların emekliliğini finanse edecek bir ortam olması lazım. Biz burada 1999 öncesi işe girmiş olanların emeklilikte karşılaştıkları yaş sorunu üzerine çözüm hazırlıkları içindeyiz. Bize daha çok uzman diye çıkanlar bir hesap yapıp, şöyle olacak diyen arkadaşların rakamları doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bizde tüm çalışanların verileri elimizde. Bizim emeklilik sistemimizdeki denge bozulmuş. Bunu etkileyen faktörlerden biri de nüfustaki yaşlanma. Biz burada EYT’lilerin sorunun çözümüne yönelik bir çalışma içindeyiz. Tek tip bir düzenleme olacak. Bütün çalışanların gerçek verileri elimizde. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis’e sunacağımızı duyurduk. Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil.Stajyer ve çırak olarak çalışmış olanların emeklilik sigortalarından faydalandırılmamaları ve tabi oldukları staj sigortasının emeklilikte başlangıç sayılmaması haklı olarak hep yakınma konusu olmaktadır." demişti.

Bakan Bilgin duyurdu! Milyonları ilgilendiren EYT'de staj ve çıraklık detayı - Sayfa 4

"ÇOK SAYIDA KİŞİYİ ETKİLEYECEK" 
Vergi Uzmanı Muhammet Bayram konuyla ilgili, “Çıraklık ve stajyerlikte kısa dönemli sigorta primi yatırılıyor. Kısa dönemli sigorta primi meslek hastalığı, iş hastalığı ve hastalık yönünden sigorta primidir. Aynı zamanda SGK mevzuatımıza göre uzun dönemli sigorta primi de var. Bunlar yaşlılık, emeklilik, malullüktür. Çıraklık ve stajyerliğin EYT kapsamında değerlendirilmesinin önemi şudur. Bazı vatandaşların 8 Eylül 1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik primi yatırılmasına rağmen kısa dönemde sigorta yatırıldığı için başlangıç olarak kabul edilmiyor. Çıkacak olan EYT yasasında kendisine kısa dönemli sigorta primi yatırılan kişiler için uzun dönemli primleri için borçlanma fırsatı verilirse hem sigortalılık başlangıcı öne çekilecek hem de çoğu vatandaşımız emekli olabilecektir." dedi.