Anasayfa /  Ekonomi

Bakan Bilgin cevapladı: Asgari ücretliler vergiden muaf olacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda asgari ücretin vergiden muaf olup olmayacağına ilişkin soruya yanıt verdi. Bilgin, '“Anayasa’mıza göre herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür' dedi.

Abone ol
Abone ol 08 Aralık 2021 22:52

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, komisyon görüşmeleri sırasında, 17 milyon işçinin 10 milyonun asgari ücret ve civarında maaş aldığını, asgari ücretin ortalama ücret olduğu ve vergi dışı bırakılması durumunun olup olmadığını sordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “2002 yılında asgari ücretle çalışan uzun vade sigorta primi ödenen zorunlu sigortalı sayısının oranı yüzde 49,9 iken 2021 yılı ağustos ayı itibarıyla işçilerimizin yüzde 37'si SGK'ya asgari ücretten bildirilmiştir” bilgisini paylaştı.

Bakan Vedat Bilgin, “Anayasa’mıza göre herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Bununla birlikte, ‘asgari geçim indirimi’ uygulaması ile medeni duruma ve çocuk sayısına göre değişiklik göstermek üzere asgari geçimini sağlayacak kısmı toplam gelirinden çıkarılarak vergi dışı bırakılmaktadır” dedi.

Emekli ikramiyelerine 3 yılda 200 TL artış

2002’de 6,5 milyon olan emekli sayısının 2021 yılında 13 buçuk milyona ulaştığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli maaşlarını iyileştirme planlamalarına ilişkin soruya ilişkin soruya ise, “Emekliler hep önceliklerimiz arasında olmuştur. Onlara önemli iyileştirme yapılmıştır, yapılmaya da devam edilecektir. Öncelikle emeklilere 75/100 TL zam yapılmıştır. Daha sonra emekliler için eziyet olan fiş toplama zorunluluğunu kaldırarak, vergi iadesi yerine emekli aylıklarına yüzde 4-5 ilave yapılmıştır. 2012 yılında İntibak Kanunu çıkarılarak 1,8 milyon emeklinin aylığına artış gerçekleştirildi. Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasını kaldırdık. Bu şekilde emekli aylıklarına yüzde 15 iyileştirme yapılmıştır. 2018 yılında Ramazan ve Kurban bayramlarında yılda iki bayram için 2 bin TL bayram ikramiyesi vermeye başlanılmış, 2021 yılında bu tutar 2 bin 200 TL'ye yükseltilmiştir. En düşük emekli aylığı önce bin TL'ye, sonra da 2020 yılında yaptığımız düzenleme ile bin 500 TL'ye çıkarılmıştır.” yanıtını verdi.

Yorumlar