Anasayfa /  Foto Galeri

Bakalım beyniniz sizi kandırabilecek mi? İşte 10 Optik İllüzyon

Çoğu zaman bir eğlence kaynağı gibi görünen bu optik yanılsamalar aslında vizyonunuz ve sinir sisteminiz hakkında da size çok şey anlatabilir. Tüm bunları bilerek, sizler için yıllar boyu en çok tartışma konusu olmuş 10 optik illüzyonu topladık. Bakalım sizin favori illizyonunuz hangisi olacak?

Bakalım beyniniz sizi kandırabilecek mi? İşte 10 Optik İllüzyon - Sayfa 1

1. Ebbinghaus İllüzyonu

Ebbinghaus illüzyonu ya da Titchener daireleri, göreceli algı kavramını açıklamak için kullanılan optik illüzyonlardır.

Adını, Alman psikolog Hermann Ebbinghaus’tan alan Ebbinghaus illüzyonu daha sonra deneysel psikoloji makalesiyle yayın yapan Edward B. Titchener tarafından aldı ve Titchener daireleri olarak da anılmaya başlandı. İllüzyon şu şekilde çalışıyor:

Boyutsal olarak birbirinin aynısı olan yan yana iki daire var. Ancak bu dairelerden biri daha büyük dairelerle çevriliyken diğeri daha küçük olan daireler ile çevrili.

Dizilime bağlı olarak gelişen algı farklılığı sonucunda büyük dairelerle çevrili olan daireyi, küçük dairelerle çevrili olandan daha küçük algılıyoruz.

Bakalım beyniniz sizi kandırabilecek mi? İşte 10 Optik İllüzyon - Sayfa 2

2. Lila Chaser İlizyonu

Lila Chaser, popüler olarak pac-man illüzyonu olarak da bilinen bir optik illüzyondur.

2005 yılından bu yana kafaları karıştıran illüzyon şu şekilde gerçekleşir: Daire şeklinde hizalanmış olarak 12 lila rengi disk vardır. Diskler 0.1, 0.125, 0.150 gibi artan sürelerde kısmi olarak kaybolur.

Eğer siz ortadaki artı işaretine 20 saniye süresince odaklanarak bakarsanız, lila rengi disklerin kaybolduğunu, yeşil ışığın ise saat yönünde döndüğünü göreceksiniz.

Bakalım beyniniz sizi kandırabilecek mi? İşte 10 Optik İllüzyon - Sayfa 3

3. Hareket Yanılsaması

Hareket illüzyonu, beyninize neden tamamen güvenmemeniz gerektiğini gösteren örneklerden birisidir.

Bu illüzyon ayrıca beynin taramalarını kullanarak, beynimizde gerçekliğin nerede bozulduğunu ve gerçekliğin yerini bu illüzyonun aldığını belirlemeyi amaçlayan iki yeni araştırmanın da konusu olmuştur.

Sadece bir resimden ibaret olan görsel, size de hareketli gibi geliyor mu?

Bakalım beyniniz sizi kandırabilecek mi? İşte 10 Optik İllüzyon - Sayfa 4

4. Dönen Kadın Görsel İlüzyonu

Oldukça ilginç olan görsel illüzyonda, bir tarafa doğru dönmekte olan bir kadın siluetinin, belli bir süre dikkatle bakıldığında, diğer yöne doğru dönmeye başladığı fark ediliyor.

Muhtemelen daha önce rastladığınız ilginç illüzyon hakkında, bir çok masalsı hikayeler de dönüp dolanıyor.

Örneğin bu siluetin, saat yönünde döndüğünü görenlerin daha çok beyinlerinin sağ lobunu kullandığını ve daha yaratıcı oldukları söylenirken, saat yönünün tersine döndüğünü görenlerin ise, beyinlerinin sol lobunu kullandıklarını ve daha mantıklı kişiler olduklarını iddia edenler var.

Fakat işin aslında, eğer yeterli süre bu illüzyona bakılırsa, illüzyonun her iki tarafa da döndüğü görülebilir. Bunun asıl nedeni, normalde beynimizin tüm Dünya'yı algılarken, oldukça sık bir şekilde kullandığı derinlik hissine, bu illüzyonun kesinlikle sahip olmamasıdır.

Bu ilginç illüzyon, beynimizde hiçbir derinlik hissi uyandırmayacak şekilde tasarlanmıştır. İki farklı yöne dönüyor gibi algılamamızın asıl nedeni de, beynimizde oluşan bu karmaşıklıktır.

Bu harika illüzyon gerçekten, şimdiye kadar yapılmış olan, en ilginç optik illüzyonlardan birisidir.