BADEMCİK TAŞLARI (TONSILLOLITHS)


Bedecikler boğazımızda mikroplarla ilk temas eden bağışıklık organının bir parçasıdır.İçinde bağışıklık hücrelerimizi bir orkestra gibi yöneten T lenfositlerini bulundurur.T lenfositleri mikroplara karşı olduğu gibi allerjenlere karşı da bağışıklık hücrelerimizi yönetir.Aktive eder. Son covid salgınında önemini gördüğümüz gibi T reg hücreleri hem virüslere hem de allerjiye karşı savaş verir. Bademciklerimiz bu savaşı verirken mikrop ve allerjenleri yok eder.Bu yok olmuş mikroplar ve allerjenler ayrıca bağışıklık hücreleri bademciklerin çatlak ,kıvrımlı,çukur yerlerine kalıntı olarak birikir.Bunların üzerinede kalsiyum çökünce bademcik taşları oluşur.Bu taşlar çoğu insanda kıvrımlar arasında küçük veya çok küçük olması nedeniyle fark edilmez. Büyük taşlar oluştuğunda klinik olarak saptanabilir.


Bademcik taşları uzun süren veye tekrarlıyan bedemcik infeksiyonlarında görülür.
Küçük bademcik taşlarının çoğu tesbit edilemez.Bazen büyük olanlar bile sadece röntgen filmlerinde çıkar. Boğazdaki bu gizli taşların en büyük belirtisi ağız kokusudur.Bu koku içinde sülfür içerdiğinden çürük yumurta gibi kokar.Bir çalışmada ağzı kokan insanların %75 inde küçük bademcik taşı olduğu bulunmuştur.
Bademcik taşı ayrıca ağrıya,boğazda batmaya,öksürüğe neden olur.
Tanı sıklıkla muayene ile konulur.Bazen röngen filminde rastlantı olarak bulunur.


Tedavide 500 ml su 1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu,3 tatlı kaşığı karbonatlı solusyonla sabah akşam ılık gargara iyi gelir.Ayrıca ucuna pamuk sarılmış bir çubukla taşı yerinden çıkarmak ve bu pamuklu çubukla hastalık yerine tentürdiyot veya batigonla atuşman (Hasta yere uzun süre sürmek bastırmak) yapmak iyi gelir.
Uygun bir çözümde on kat sulandırılmış batigon ile garagara etkili olur.


Hangi hastalara ameliyat önermek gerekli?


•Hasta senede 6-7 kez bademcik enfeksiyonu geçiriyorsa 
•Bademcik eğer yemeyi, yutmayı, solunumu engelleyecek kadar büyümüşse veya tümör şüphesi varsa ameliyat ederiz.
•Ayrıca bademcik çevresinde abseleşme olmuşsa, tüberküloz (verem)şüphesi gibi durumlar varsa cerrahi müdahale öneririz.

 

Yorumlar