Anasayfa /  Politika /  Ak parti

Babacan ve Davutoğlu ne kadar oy alacak?

AKP’nin yaptığı ölçümlere göre yüzde 86 olan harekâta desteğin, iktidar partisine de destek anlamına gelip gelmediği tartışılıyor. Peki, olası seçimde Babacan ve Davutoğlu ne kadar oy alacak?

Abone ol
Abone ol 04 Kasım 2019 18:19

TSK’nın Suriye’nin  kuzeydoğusunda gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı Türkiye siyasetinin ilk gündem maddesi olma özelliği devam ederken, AKP’nin yaptığı ölçümlere göre yüzde 86 olan harekâta desteğin, iktidar partisine de destek anlamına gelip gelmediği tartışılıyor.
BBC’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; AKP’de harekâta desteği iktidar politikalarına, dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek olarak yorumlayanlar çoğunlukta.

Ancak yeni hükümet sisteminde yüzde 1’in altında oy alan partilerin bile siyasi denklemi değiştirebilmesi ve AKP’den ayrılanların yeni parti kurma girişimleri nedeniyle; iktidar partisi, yeni kurulacak partilere geçişleri durdurmanın yollarını arıyor. Zira askeri operasyonun yarattığı “birlik beraberlik” havasının iç siyasetteki etkisinin uzun vadeli olmayacağı düşünülüyor.

Siyasi kulislerde, harekâtın iç politikaya yansımaları ve bundan sonraki süreçte atılacak adımlara ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:

 AKP ANKETİNDEN, BABACAN VE DAVUTOĞLU’NA NE KADAR OY ÇIKTI?
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 2019 bitmeden, kuracakları partilerinin tabelalarını asması bekleniyor. İktidar partisi AKP’de Barış Pınarı Harekâtı’nın yarattığı rüzgar nedeniye iki ismin parti kuruluşunu ertelemek zorunda kalacağı yorumları yapılsa da, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun yakın çevresinden gelen bilgilere göre planlanan programda şu anda değişiklik yok.

AKP’de de yeni partiler yakından izleniyor. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda ilk kez Babacan ve Davutoğlu’nun kuracağı partilerin oy oranını yaptırılan kamuoyu anketiyle ölçüldü. Araştırmada, katılımcılara “Davutoğlu’nun partisine oy verir misiniz?” ya da “Babacan’ın partisine oy verir misiniz” yerine doğrudan “Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

AKP’nin anketinden Babacan’ın partisine oy vereceklerin oranı yüzde 0,7, Davutoğlu’na oy vereceklerin oranı ise yüzde 0,3 olarak ölçüldü. Kulislerde Davutoğlu’nun AKP tabanından, Babacan’ın ise AKP’nin yanı sıra daha geniş bir siyasi yelpazeden destek göreceği değerlendirmesi yapılıyor.

Son genel ve yerel seçimlerde yüzde 1’in altındaki partilerin bile ittifaklar nedeniyle siyasi denklemde önemli bir rol oynaması nedeniyle, yeni partilere dönük bir dizi önlemin de yaşama geçirilmesi planlanıyor

Yorumlar