Anasayfa /  Sağlık

Azitromisin corona virüsüne iyi geliyor mu? Azitromisin nedir?

Azitromisin nedir? sorusu gündemde merak edilen konular arasında bulunuyor. Fransa'daki doktorların gerçekleştirdikleri araştırmaya göre hidroksiklorokin ile azitromisin karışımının hastaları 6 günlük tedavide iyileştirdiği öne sürüldü. Bu iddia sonrasında ise azitromisin ile ilgili çeşitli araştırılmalar yapılmaya başlandı. Peki azitromisin corona virüsü iyileştiriyor mu? Tüm detaylar haberimizde...

Abone ol
Abone ol 25 Mart 2020 14:06

Corona virüsü ile ilgili çeşitli haberler peş peşe geliyor. Dünyanın gündeminde olan corona virüs ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıkıyor. Fransız hükümetinin yürüttüğü bir çalışmaya göre hidroksiklorokin ile azitromisinin corona virüs hastalarının tedavisinde etkili olduğu iddia edildi.Philippe Gautreta yönetiminde yapılan çalışma, HCQ ve azitromisin kombinasyonunu alan hastaların tamamının test sonuçlarının negatif çıktığını ve 6 günlük tedaviyle virüsten iyileştiğini öne sürüldü. Azitromisin nedir?

 

AZİTROMİSİN NEDİR?

Gündemde merakla araştırılan azitromisin, bir dizi bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Buna orta kulak enfeksiyonları, strep boğaz, pnömoni, gezgin ishali ve diğer bazı bağırsak enfeksiyonları dahildir. Yaygın yan etkiler mide bulantısı , kusma , ishal ve mide rahatsızlığını içerir.

AZİTROMİSİN CORONA VİRÜSÜ İYİLEŞTİRİYOR MU?

Philippe Gautreta yönetiminde yürütülen çalışma, HCQ ve azitromisin kombinasyonunu alan hastaların tamamının test sonuçlarının negatif çıktığını ve 6 günlük tedaviyle virüsten iyileştiğini gösterdi. Çalışma ekibi “Bakteriyel süperenfeksiyonu önlemek amacıyla, hidroksiklorokin ile tedavi edilen hastalardan altısı, günlük elektrokardiyogram kontrolünde, ilk gün 500 mg, sonraki 4 gün 250’şer gram olmak üzere azitromisin aldı.” dedi.

Gautreta ve araştırmacılardan oluşan ekibi, Mart’ın başından ortasına dek 20 hastayı bir hastanede günlük 600 mg hidroksiklorokin ile tedavi etti. Koronavirüs hastalarına, hastaların semptomlarına göre, HCQ ve bakterilerle savaşana bir antibiyotik olan ve solunum yolu, cilt, kulak, göz ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi bakterilerin neden olduğu pek çok farklı enfeksiyonun tedavisinde kullanılan azitromisin verildi.

Kalan 16 hastaya kontrol amacıyla ilaç verilmedi. 6 gün sonra, hidroksiklorokin ve azitromisin kombinasyonu verilen hastaların arasında Kovid-19 taşımaya devam eden vaka yüzdesi %5’ten daha azdı. Bu kombinasyonla yapılan tedavi, yalnızca klorokin alan hastalardan daha iyi sonuç veriyor.

Yorumlar