Anasayfa /  Kültür sanat /  Sinema

Ayla filmindeki büyük hata!

Oscar'a aday olacak iddiasıyla çıkan fakat aday listesinde yer alamayan Ayla filmiyle ilgili ilginç bir detay fark edildi. Filmde 1951 yılında geçen sahnede 1955 yılında üretilen Chevrolet marka otomobil kullanıldı.

Abone ol
Abone ol 19 Aralık 2017 10:50

Ülkemizde izlenme rekorları kıran ve izleyicilerin beğenisini kazanan Ayla filmiyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Filmde yapılan çekim hatasını bir otomobil koleksiyoneri fark etti.

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu'nun bugün ki yazısının ilgili bölümü şu şekilde:




İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin denizi doldurup, Maltepe’ye kazandırdığı muhteşem parkta yürüyüş yaparken, cep telefonuma gelen mesajlardan biri şuydu:

“Ayla filmini izlerken, 1951 yılında geçen sahnede, 1955 model otomobil kullanıldığını fark etmedin mi, yoksa yazmaya mı değer bulmadın?”

‘Türkiye’nin en çok izlenen drama filmi’ olan ‘Ayla’yı ilk kez Kos’ta, ikinci kez Los Angeles’ta izledim. Değil iki kere, defalarca izlesem, Ankara eşrafından eczacı arkadaşım Caner Yıldız’ın bir seyredişte yakaladığı bu hatayı yine de fark edemezdim.

fft16_mf10454391

Çünkü bunu anlayabilmem için Chevrolet otomobillerin ben doğmadan yıllar önce üretilen modelleri hakkında bilgimin olması lazım. Yıldız’ın mesleği eczacılık, ama tıpkı Okan Üniversitesi’nde otomotiv mühendisliği okuyan oğlum Yağız gibi onun da hobisi otomobiller. Üstelik Caner Yıldız’ın klasik otomobil koleksiyonu bile var. O yüzden, tarihe ışık tutan ‘Ayla’ filminin senaryosu gereği, 1951 yılının İskenderun’unda kullanılan Chevrolet’nin 1951 değil, 1955 model olduğunu yakaladı.

Bu da gösteriyor ki -ister film olsun, ister dizi- günümüzde, seyircilerin çoğu, dizi ve filmlerde sanat yönetmenliği yapanlardan daha dikkatli.

“Olur böyle küçük hatalar” diyenler olabilir. Ancak şu gerçekleri de unutmamak lazım:

Şeytan ayrıntıda gizlidir.






Süperhaber


Etiketler hata
Yorumlar