Anasayfa /  Foto Galeri

Ayçiçek yağında tüketiciye sevindiren haber! Büyük indirim geliyor

Ayçiçeği yağında tüketiciye sevindiren haber! Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle artan ham ayçiçek yağı tutarları düşüşe geçti. Fiyatlardaki gerilemenin market raflarına yüzde 15 indirim olarak yansıması bekleniyor. İşte son dakika gelişmesinin detayları...

Ayçiçek yağında tüketiciye sevindiren haber! Büyük indirim geliyor - Sayfa 1

Önce pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ile artan ham Ayçiçek yağı fiyatları düşüşe geçti. Uluslararası piyasada tonu 800 dolar olan pandemi ile birlikte 2 bin 150 dolara yükselen ham Ayçiçek yağ fiyatı son haftalarda ciddi bir düşüş trendine girdi.

Uluslararası piyasada tonu 2 bin 150 dolardan 1500 dolara geriledi. Uluslararası piyasada fiyatların yüzde 30 gerilediğini kaydeden sektör temsilcileri, yeni fiyatlarla yapılan kontratların işlenip, pazara sunulmasıyla Ayçiçek yağında fiyat düşüşünün raflara da yansıması beklediklerini kaydettiler. 

Ayçiçek yağında tüketiciye sevindiren haber! Büyük indirim geliyor - Sayfa 2

Sektör temsilcileri şu an raflarda 180 ile 200 lira arasında yer alan 5 litrelik Ayçiçek yağının 155-160 lira bandına inmesi öngörüyorlar.

Ayçiçek yağında tüketiciye sevindiren haber! Büyük indirim geliyor - Sayfa 3

Ham Ayçiçek yağında taleplerin azaldığını söyleyen Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım, pandemi döneminde palm yağı üretiminde yaşanan sıkıntıların aşılması, Fed’in faiz artırımı ve Ukrayna’dan sevkiyatların başlaması ham Ayçiçek yağ fiyatlarında düşüşe neden olduğunu söyledi.

Ayçiçek yağında tüketiciye sevindiren haber! Büyük indirim geliyor - Sayfa 4

UKRAYNA İHRACAT VE İŞLEME KAPASİTESİNİ ARTIRDI

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, fiyat düşüşün yalnız ham Ayçiçek yağında yaşanmadığını kaydeden Yıldırım şunları ifade etti:


“Palm yağı ve soya yağında da düşüşler var. Palm yağının tonu 500 dolar düşerek 1800 dolardan 1300 dolara geriledi. Yine soya yağının da fiyatı aynı oranda düştü. Ayçiçek yağında ise Ukrayna’daki savaş bölgesi dışında risk taşımayan batı tarafında üretim kapasiteleri artmaya başladı. Romanya sınırında yer alan Reni ve İzmail nehir limanlarından 6 bin tonluk küçük gemilerle ham yağ ve çekirdek ihracatının artırılması, yüksek Ayçiçek yağının fiyatını geri çekilmesine neden oldu.