Anasayfa /  Güncel

AVM’ler için yeni genelge yayınlandı! İşte detayları...

11 Mayıs itibari ile AVM'lerin açılışı yapıldı. Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı AVM'lerin çalışma koşulları hakkında genelgeler hazırladı.

Abone ol
Abone ol 13 Mayıs 2020 21:17

Korona virüs salgını ile mücadelede alışveriş merkezleri ve içerisindeki mağazalar, kendini kapatma kararı almıştı. Bu noktada Türkiye’nin birçok ilinde yaptırım olmamasına karşın alışveriş merkezleri kapalı olarak duruyordu. Konuya ilişkin ise geçtiğimiz günlerde birtakım önlemleri alarak bu merkezlerin tekrar açılması gündeme gelmiş olup İstanbul başta olmak üzere 11 Mayıs tarihinden itibaren önlemler alan alışveriş merkezlerinin tekrar açıldığı açıklandı. Bu noktada Sağlık Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasındaki görüşme sonrasında ise AVM’ler için bir açılış genelgesi yayınlandı.

 Genelgede Neler Düzenlendi?

İki bakanlık arasında gerçekleştirilen ve 81 il valiliklerine gönderilen genelgede farklı birçok konu hakkında önlemler yer aldı.

AVM’lerde kalma süresi de düzenlenen alanlardan biri oldu. Buna göre müşteriler AVM içerisinde e fazla 3 saat kalabilecek ve sosyal mesafeye uyulması hakkında uyarılarda bulunulacak.

İçeriye giren müşteri sayısı ise belediye imar müdürlükleri tarafından proje onayları esas alınarak aynı anda bulunabilecek insan sayısına göre belirlenecek.

AVM içerisinde ve iş yerleriningirişinde el antiseptiği bulundurulacak ve iş yerleri de gün aşırı temizlenecek. Ayrıca yoğun temasın olduğu yerler de 3 saat de bir temizlenecek.
Tuvaletlerde sıvı sabun kullanılacak ve teması aza indiren fotoselli musluk ve sıvı sabun ünitelerinin olmasına özen gösterilecek.

 İş Yerleri Önerileri

İş yerleri içerisinde kasada el antiseptiği bulundurulacak ve doluluğu aralıklarla kontrol edilecek. Ayrıca deneme kabinleri de bu süreçte kullanılamayacak olup kullanılması halinde ise her müşteri en fazla 10 dakika kabinde durabilecek ve sonrasında kabin temizlenecek.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat gereği alınması gereken tedbirlere ilave olarak çalışanlara ihtiyaçları olan ek maske, siperlik ve diğer ekipmanlar sağlanacak.

AVM’ler ile iş merkezlerinin bu kurallara riayet edip etmedikleri ise haftada en az bir kez denetime tutulacak.

Etiketler avm
Yorumlar