Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Aşure günü nedir ve nasıl ortaya çıktı? İşte Aşure günü anlamı...

Bereket, paylaşma ve beraberliğin simgesi Aşure günü, Muharrem ayı içerisinde yer alıyor. Bugünün faziletlerinden yararlanmak isteyerek ibadet etmek isteyenler ‘’ Aşure günü nedir, anlamı önemi nedir? Aşure Günü nasıl ortaya çıktı’’ sorusuna da cevap arıyor.

Abone ol
Abone ol 08 Ağustos 2022 20:01

Aşure günü önemi, anlamı ve faziletleri ile islam alemi tarafından araştırılıyor. Muharrem ayı, Kur'ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biriyse Aşûre'de bu ayın en kıymetli gecesidir. Paylaşmanın, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure geleneği asırlardır devam etmektedir. Bugün islam alemi açısında birçok önemli olayların gerçekleştiği bir gündür. Peki Aşure günü nedir, anlamı önemi ne, nasıl ortaya çıktı?

AŞURE GÜNÜ NEDİR?
Aşure Günü ya da Aşura Günü, hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Muharrem ayında oruç ibadeti de yapılır.

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR?
Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşurenin bu mecazî anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; "farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları", "birlik" gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın sembolünü tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.

AŞURE GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR? İŞTE TARİHİ ÖNEMİ
Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Aşure, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen "aşera" kelimesinden almıştır. Dilimizde, bugün pişirilip dağıtılan tatlıya ad olarak "aşure" şeklinde telaffuzu yaygındır. Tarihte bugün, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun'un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh'un gemisi Cûdi dağına aşure günü oturmuştur…

Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür. Nitekim Hz. Aişe'den nakledilen bir rivayette, cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından; Kâbe'nin örtüsünü değiştirip oruç tuttuklarından bahsedilmektedir…

Yorumlar
Çok Okunanlar