Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

Aşure günü ne zaman? Aşure günü ne yapılır ve Aşure tarifi

Muharrem Ayı'nın 10. günü yani aşure günü neler yapılır sorusu birçok kişi tarafından sorgulatılıyor. Peki Aşure orucu da tutulan bu günde neler yapılır? Aşure günü ne zaman? Aşure günü ne yapılır ve Aşure tarifi ile ilgili tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Abone ol
Abone ol 09 Eylül 2019 16:55

Aşure günü ne zaman? Aşure günü ne yapılır ve Aşure tarifi ile ilgili tüm bilgileri trhaberler.com'da bulabilirsiniz. İşte detaylar...

Aşure günü geldi çattı! İslamda büyük bir yeri ve önemi olan aşurenin hem anlam ve önemini bilmek hem de nasıl aşura pişirileceğini bilmek gerekiyor. Aşure günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür, Miladi takvime göre ise 9 Eylül 2019 aşure günüdür.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

9 Eylül Pazartesi

AŞURE NE ZAMAN YAPILIR?

Aşûre günü oruç tutmanın faziletine ilişkin sahih hadisler bulunmasına karşılık, o günde hububat karşımı aş (aşûre) pişirmek, sadaka vermek, mescitleri ziyaret etmek ve kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih habere rastlanmamaktadır.

Bununla birlikte, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı zamanda Muharremin onuncu günü başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, “aşûre testisi” adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır. 

AŞURE TARİFİ

Malzemeler;

-3 bardak aşurelik buğday

-½ çay bardağı pirinç

-1 bardak nohut

-1 bardak kuru fasulye

-200 gr kuru kayısı

-200 gr kuru üzüm

-1 bardak fındık

-3 lt su (buğdayı haşlamak için)

-4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için)

-4 bardak toz şeker

-Bir tutam tuz

Üzeri için;

-25 gr fındık

-25 gr kuş üzümü

-100 gr ceviz

-1 nar

-Tarçın 

Aşurenin yapılışı; 

Öncelikle nohudu ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Daha sonra buğdayı yıkayıp bir tencerenin içinde 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra sarı suyunu süzüp aynı işlemi yeniden yapın. En son tekrar üzerine 3 lt kadar su koyup 50 dakika kadar haşlayın.

Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin.

Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin.

Afiyet olsun…


Yorumlar