ASTIMLI ÇOCUKLARIN ANNELERİ EV TOZU VE REFLÜ YÜZÜNDEN BUNALIM YAŞIYORLAR.

 Astımlı çocuklarda ev tozu ve reflü sayesinde anneler bunalım yaşıyorlar,kendilerinde suç arıyorlar.Bu bilhassa aile büyüklerinin çocuğa iyi bakılmıyor imaları anneleri kötü şekilde etkiliyor.

 Bu çocukların sık sık hastalanmaları annelerin sanki evi temiz tutmuyormuş ya da reflüsü olanlarda anneleri diyete uymuyorlaşmış gibi baskı yaratıyor.Ailenin olanakları olmadığından bu konunun uzmanı kontrollerine girdiğinde tedaviyle kolayca çözülebilecek sorun ,bir çok ailede büyüye büyüye annelerin ruhsal dengelerini bozuyor.

 Problem nerde?

 Hastaların uygun tedavi almamaları hastaları iyi olmamasının baş nedeni.

 Ev tozu akarından korunmanın,süpürge,kılıf,akar öldürücülerin,ionizer,hava nemlendiricelerin hastalık tedavisinde bir işe yaramadığı COCHRANE çalışmasında kanıtlanmasından sonra,British Asthma Guide 2016 hiç bir konunu uzmanı doktorun bu ürünleri önermemesi ve hastalara bunları yazmaması gerektiğini kural haline getirmesine (A:Kesin bilgi.Uzmanların uyma zorunluluğu) rağmen hala pazarlama şirketlerinin etkisinde kalan bazı sağlıkçılar bunları önermeye devam ediyorlar.Annelerin bunalımına katkıda bulunuyorlar.

 Reflü de durumda buna benzer.Tüm bebeklerin üçte ikisinde normalde reflü oluyor.Ama her doğan çocuğun üçte ikisi astımlı değil.Reflü astımlılarda risk faktörü .Ama astımı olmayan çocuklarda reflünün bir kıymeti yok.

 Bu gün dokuz yeni gelen hasta gördüm.Hepsi astım ilaçlar kullanıyordu.Ama doğru kullanabilen hasta hiç yoktu.

 Problem hastaların uygun tedavi alamamalarında ayrıca hastaları kökten tedavi yapılma olanakları olmamasında halbuki astımda yapılacak o kadar çok şey var ki.Hastalardaki maddi olanaksızlık devlet hastanelerinde çözmeye gayret etmeleri.Yoğunluk içinde kaybolmalarını sağlıyor.

 Bugün muayene olmaya gelen İstanbul’da özel bir vakıf üniversitesinde takip edilen AR-EL Üniversitesi öğrencisi iki yildır inhalerlerini tamamen hatalı kullanır olması astımının  tedavi oluyor zannetmesi başlıca sorun.Sonra reflü,sonra kılıflar falan filan.İlacı doğru kullanmayı öğreten yok.Kaç dakikada size bakıyorlar dediğimde 5 dakikada dediler.

 Reflüde de durum böyle.Büyük bir reflü takıntısı var.Bir meslektaş ben bunu tedavi edemiyorum diyeceğine hangi asidik allerji yapan yemeği yedirdin demesi daha kolay.Bu doktorları da rahatlatıyor.

 Halbuki gerçek reflünün etkilediği astımlılar,tek başına doğru astım tedavisinden yarar görmezler.İlave diyet ve reflü ilaçları kullanmak gerekir.

 Doğru astım tedavisiyle normale giren çocuklarda reflü düşünmek anca psikoloji bozulmuş şüphecilik arazı gelişmişlerde maalesef oluyor.Buna da bazı astım konusunda yetersiz sağlıkçılar neden oluyor.

 Bilimsel verilere hastalarımız bir ulaşabilecek düzeye gelseler,astımlılar için uyulması gereken kuralların kesin olarak belirtildiği astım rehberlerine ulaşabilseler tozdan korunmanın ve reflünün ne kadar abartıldığı bilgilerine ulaşacaklar..

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar