ASTIMIN EN SIK NEDENİ: AKARLAR

 Evtozu akarları havaya karışan ve solunan allerji grubundandır.Ilıman bölgelerde allerjik astım,allerjik nezle,allerjik göz hastalıkları,allerjik deri hastalıklarının en sık nedenidir.

 Akarlar çok küçük olduklarından gözle görülmezler.0.1-0.5 mm kadardırlar.Sadece hastalık belirtileri ortaya çıktığında hastaların dikkatini çeker.

 Ilıman bölgelerde geçmeyen öksürüklerin en büyük nedenidir.Bu öksürüğün bazı özellikleri vardır.Gece sabaha karşı artar,öğleden sonra hasta daha rahattır.Bu öksürük Sonbahara girerken başlar.Uygun tedavi edilmezse yaza havalar ısınana kadar sürer.

 Pratikte iki tür akar vardır.Sayı arttırılabilir.Bulunduğu bölgeye göre farklılıklar gösterir.Avrupa'da daha çok "Dermofagoides Pterenissinus",Amerika kıtasında ise "Dermofagoides Farinea" bulunur.Türkiyede bu ikiside benim testlerimde eşit oranda görülüyor.Benim kayıtlarımı taradığımda 15000 den fazla yapılan allerji testerinde allerji bulunan hasta %90 yani 13500 in üstünde, 13500 solunum allerjisi bulunan hastanın %93 ünde evtozu akarı buldum.

Her iki ev tozunun bulunma oranı % 99.5.Ev tozu akarı dışında ensık çim poleni görünüyor.Son yıllarda evcil hayvan besleyenleri sayısı arttığı için,kedi,köpek ve kuş allerjilerinde büyük bir artış var.Bu allerjenleri küf mantarları izliyor.

 Evtozu akarlarının allerjen olan kısmı dışkıları.Bu hayvancıklar yengeçi andıran görüntüleri,ışığı geçirme özellikleri ile evlerimizin en büyük problemidir.

 Adları dermofagoides yani deri yiyen demektir.Gerçekten insandan dökülen deri kalıntıları ile beslenirler.Ama herşey yerler.Bir insandan günde 1-1.5 gram kadar deri dökülür.Bu 1.5 milyon akarın günlük beslenmesini sağlar.Pariste yapılan bir çalışmada bir yatak çarşafındaki sayılarının 1.5 milyon olduğu gösterilmiştir.6 metrekarelik bir halıda 10 milyon dolayında akar olduğu tahmin edilmektedir.En çok yatak ,yorgan,yastıkta bulunur.Hatta yatakta insanın şeklini alır şekilde yoğunlaştıkları gösterilmiştir.

 Yaz aylarında yumurtlarlar ,bir dişi 400 kadar yumurta yapar bunların yarısından yavrular çıkar.Bir akar hayatı boyunca kendi ağırlığının 400 katı kadar dışkı yapar.Yumurtadan çıkma mevsimleri ağustos ortalarıdır.Siklıkla dışkı konsantrasyonu sonbaharda artar.Kaloriferlerin yanmasıyla kuruyarak havaya karışan akar dışkıları havada saatlerce uçuşarak ki bir polenden bile küçüktür.Solunum yollarına kaçarak geçmeyen şikayetlere neden olurlar.

 Akarlar 1500  m. Den daha yüksek yerlerde hava kuru olduğu için yaşayamazlar.Havadaki nem oranı yaşayabilmeleri için en önemli kriterlerden biridir.İstanbul nem açısından bir akar cennetidir.

 Akarlardan korunmak hastalık şikayetlerini azaltır.Ama hastalığın doğal sürecine bir katkısı yoktur.Herkesin bildiği bir çalışma akar allerjisi ve astımı olan çocuklar Alp Dağlarının tepesine kurulan bir okulda bir yıl okutuluyorlar.

 Bu çocuklarda astım kalmıyor.Ama kendi evlerine döndükten 3 ay içinde hastalık tekrar ediyor.

Yorumlar