ASTIM REHBERLERİ ASTIM TEDAVİSİ YAPAN HER DOKTORA YOL GÖSTERİR.

Son yıllarda astım bronşialenin modernleşmeyle artması, tedavide birçok gelişme olması nedeniyle birçok doktorun yeni tedavi metodlarını daha rahat öğrenmesini sağlamak amacıyla astım rehberleri yayınlanmaktadır.

Bu rehberler birçok ülkeden bilim adamlarının ortak çalışmasıyla görüş birliğine vardıkları tedavi yöntemlerinin kural haline getirilmesidir.

Ayni trafik kurallarında olduğu gibi bu rehberlere ne kadar uyulursa hastanın o kadar yararı vardır.

Bu rehberlerin ilki 1993 de yayınlanmış ve ilk Türkiye’de 1994 yılında Cerrahpaşa Oditoryumunda doktorlara anlatılmıştır.O yıllarda Toraks derneği tedaviyi anlatma görevini bana vermişti.O yıllardan beri bu astım rehberi bir iki yıl arayla son düzenlemeler yapılarak güncellenmektedir.

Bu rehbere uymak bilimsel tedaviye uymaktır.Uymadığımız kendi deneyimlerimizi kullandığımızda bu rehberden uzaklaşmakta ve alternatif tedavilere yönelmişik demektir.


Son iki astım rehberinde bazı yeni uyarılar vardır.

 1-Grip aşısı hafif astımda ilave yararlı bir etkisi yoktur.

2-Reflü tedavisinin astımda ek yararı yoktur.

3-Ev tozundan korunma metodlarının hastalığın çözümü yönünde hiç bir yararı yoktur.


Bu üç maddeyi açarsak.:

 1-Grip aşısından fazla birşey beklememek gerekli, “Çünkü grip aşısının hafif astımda ne astım ataklarının şiddetini azalttığı ne de gelen astım ataklarının sayısını azalttığı yönünde bir veri yok” ,önemli olan uygun astım tedavisini yapmak.Ağır komplike olan astımda da grip aşısı yapmayada takip eden doktor karar verecek.

 2-Astımda aşırı reflü tanısı konup reflü tedavisi veriliyor.Eğer hasta gerçekten astımsa reflü tedavisinin ilave yararı yok.Birde kullanılan reflü ilaçları özellikle çocuklarda kalsiyum emilimini bozarak,sistemik kortizon gibi kemik kırıklarına neden oluyor.Reflü tanı ve tedavisi astım doktorlarının değil gastroenteroloji uzmasının sahası.Eğer astım değilde reflüye bağlı astıma benzer tablonuz varsa mutlaka gastroenterolojiden yardım almanız hastanın yararınadır.

 3-Ev tozu akarı allerjilerinde ünlü COCHRANE çalışmasında ispatlandığı gibi tozdan korunmak hastaları rahatlatmasına rağmen hastaların hastalıkları ilerlemeye devam eder.Ayni beyin tümörlerinde baş ağrısının ağrı kesicilerle bastırılması gibi.BRITISH ASTHMA GUIDE 2016 da ev tozundan korunmanın (Kılıf,akar öldürücüler,özel süpürgeler,nemlendiriciler, ionizerler.)gerekli olmadığı,hiçbir sağlıkçının bu ürünleri reçete etmemesini kesin bilgi yani (A) olarak vurgulamaktadır.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

 

Yorumlar