ASTIM “GÜMBÜR GÜMBÜR” GELİYORUM DER

 Astım bronşiale sık rastlanılan bir hastalıktır.Hem yılda (insidans)yeni ortaya çıkan astımlılar artmaktadır. Hemde toplam astımlı (prevalans)sayısı artmaktadır. Burda eskiden beri astım olmasına rağmen, geçiştirilen sen KOAH sın, bronşit olmuşsun denilen astımlı hastalarda hastalık doğru teşhisinin artması da rol oynamaktadır.

 Astım adaylarının ortak özellikleri vardır.:

Ailede allerjisi olan ya da nefes darlığıyla giden hastalık olanlarda astım daha sıktır.

 Sigara içilen evlerde ve anne hamilelikte sigara içmişse çocukta astım daha sıktır.

 Bebeklikte egzaması olan,besin allerjisi olanlarda astım daha sıktır.Geniz akıntısı olan,burnu sık sık tıkanan,gözlerde burunda kaşıntı olan ve sık hapşıran su gibi burnu akan hastalarda astım daha sıktır. Göz altları mor halka olan hastalarda bu mor halkalar hastalandığında daha da belirginleşiyorsa astım düşünmek gerekli. Uzun kirpikli çocuklarda astım daha sıktır. Geceleri terleyen hemde baş boyun bölgesi daha da çok terliyorsa astım olabilir.Dişlerini geceleri sık sık gıcırdatan çocuk astım açısından incelenmelidir.Sık orta kulak iltihabı geçirenlerde astım sıktır.

 Bilhassa küçük çocuklar;Krup ya da reflü tanısı aldıysanız ve sıklıkla tekrarlıyorsa ,o sıklıkla variant astım yada astımın başlangıç devresidir.Bu çocuklar çoğu allerjiktir.Astım yakında yerleşiyorum diyordur.Allerji testlerinde birşey çıkmaması kullanılan ilaçlara ya da teknik yetersizliğe bağlıdır.Kanda bakılan Total I gE sadece bilhassa bebek ve çocuklarda allerjide çok nadir yükselir.Çok nadir allerji gösterir.

 Çocuklarda reflü sıktır. Sadece ufak bölümünde astıma benzer tablo oluşturur.Bunlarda aslında altta yatan solunum allerjisi vardır. Reflünün büyük bölümü eğer solunum allerjisi yoksa astıma benzer tablo göstermesi son derece nadirdir. Son astım rehberinde astımda reflü tedavisinin hasta şikayetleri üzerine olumlu bir etkisi olmadığı ve atak sayısını azaltmadığını kesinlikle vurgulamaktadır. Reflü tedavisi astımı değil reflüyü tedavi eder.

 Sigara kokusunu üstkattakiler içse bile duyuyorsanız. Sigara,parfüm,toz,oda sprayi,boya kokusu, deterjanlar, kızartma kokuları, toz, duman, çamaşır suyu şikayetlerinizi arttırıyorsa astım olma ihtimaliniz fazladır.

 Yazın rahat sonbaharda öksürükler,hırlamalar başladıysa sık sık antibiyotik kullanıyorsa astım başlamıştır.Antibiyotikle rahatlayıp bir hafta sonra yeniden hastalanıyorsanız. Zatürre ya da zatürre başlangıcı tanısını sıklıkla alıyorsanız.Şikayetleriniz sıklıkla ateşle gitmiyorsa.Soğuk algınlığı şikayetleriniz uzadıkça uzuyorsa astım riski yüksektir.Soğuk algınlığından sonra hırlamanız,nefes darlığınız başlıyor ve uzun sürüyorsa astım olmanız yüksek ihtimaldir.

 Okulda koşturduğunuz gibi kuru öksürük başlıyorsa,ya da halıda oynadığınız gibi öksürük başlıyorsa astımlı olabilirsiniz.

 Namaz kılarken halıyla temasta yani secde ederken hapşırma ve öksürük başlıyorsa astımlı olma ihtimaliniz yüksektir.

 Gece öksürüp öksürüp lastik gibi uzayan balgam çıkaran,daha sonra rahatlıyıp uyuyan çocuk astımlıdır.Lastik gibi uzayan şeffaf,kristal gibi parlak balgam astımda görülür.

 Evinize hava makinası verilip hastalandığında bu nebülü kullan diye ilaç verilirse hem astımınız vardır.Hem de tedavide doğru yolda değilsiniz demektir.

 Boğazınıza toz kaçmış gibi arka arkaya öksürüyor,boğazınızı birileri kaşıyor yada gıdıklıyor gibi hissediyorsanız.Hele geceleri artıyorsa variant astım olabilirsiniz.

 Tüm bu şikayetleriniz sizi Remodelling için uyarır.Remodelling bronşların yeniden yapılanması demektir.Bir çeşit bronş sakatlanmasıdır. Remodelling ne kadar artarsa kökten tedavi o kadar zorlaşır.O nedenle astım olmaktan değilde remodelling olmaktan korkmak gerekli.

Yorumlar