ASTIM da KÜF MANTARI ALTERNARİA ALLERJİSİ AŞI TEDAVİSİNDEN ÇOK YARAR GÖRÜR.

Allerjik astımda küf mantarı allerjilerine daha sık rastlamaya başladık.Bu duruma modern yaşamda daha yalıtımlı evler,çift camlar,duvardan duvara halılar neden oluyor.Evler eskisi kadar havalandırılmıyor.Bu da evlerin nem oranını arttırıyor.

Küf mantarlarının allerjiye neden olan bölümü sporlarıdır.Hem allerjik rinite hemde astıma neden olur.

Allerjiden sorumlu küf mantarları hem evde hemde ev dışında bulunur.Küf mantarlarının üremesi için sıcak ve nemli ortam gereklidir.İstanbul gibi şehirler mantarlar için cennet gibidir.Soğuk ve kuru iklimlerde üremeleri zordur.

Küf mantar sporları 3-10 mikron büyüklüğü arasında olduğundan en uç bronşlarımıza kadar ulaşabilirler.Hem mevsimsel hemde yılboyu süren allerjilere neden olurlar.

Dış ortamda en sık rastladığımız mantarlar "Cladosporium" ve "Alternaria" dır.Özellikle yağışlı havalarda tahta gibi yapı maddelerinde ürerler.Tahta evler.parklardaki tahta sıralar mantarların ürediği yerlerdir.Sonbahar dökülen ve sararan yapraklarda bol miktarda mantar sporu bulunur.Park ve bahçelerde sonbaharda olan allerjik reaksiyonlarda mantar sporu allerjisini öncelikle düşünmek gerekli.Eğer  sonbaharda köyde,kırsal alanda allerjik şikayetler artıyorsa yabani ot polenleri allerjisi olabilir.

Ev içi ortamda en sık bulunan sporlar "Aspergillus" ve "Penicillium"dur.Ev içinde bu sporlar allerjiye sıklıkla neden olurlar.Ağır allerjik durumdan sorumludurlar.

Ev içi güneş görmüyorsa ,nemliyse ve sıcaksa bu mantar sporları aşırı çoğalırlar. Bodrum,depo,banyo,mutfak gibi bölümler ayrıca bulaşık yada çamaşır makinasının yakınları ,lavabolar sporların bol bulunduğu yerlerdir.Duvar kağıdı arkası alçıpanlar,asma katlar riskli yerlerdir.Tesisat kaçakları,çatı akması mantar sporlarını arttırır.

Egzaması olanlarda da maya mantarları "Candida albicans" "Saccharomyces cerevisiae" gibi mantarlarıda dikkate almak gerekli.

Tedavide evi kuru hale getirmek önemli.Ayrıca Alternaria allerjisinde aşı tedavisiyle çok iyi sonuçlar alınmaktadır...

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar