ASPİRİN,  ALKOL VE ASTIM

Astımlılar aspirin almamasında yarar var.Aspirin ve diğer ağrı kesiciler çok ağır astım krizine neden olabilirler.

Astımda ilaçlara bağlı ölümde aspirin ikinci sıradadır.

Astımlıların %5-10 kadarında aspirin allerjisi vardır.

Bunların çoğunda burunda polipte bulunur.Eskiden beri sinüzit-nezle olanlarda astım gelişirse bunlarda %90 a varan aspirin allerjisi görülür.

 Aspirin allerjisinde aspirin alındıktan hemen sonra nefes darlığı krizi,yüzde kızarma ve şişme soluk borusu tıkanıklığı tansiyon düşmesi , şok gibi korkutucu bir tablo gelişir.Bu tablo 2 saat içinde genellikle oluşur.Ne kadar erken başladıysa o kadar ağır seyreder.

Tedavi genel acil astım tedavisidir.Yada gelişen allerjik duruma göre diğer allerjik belirtiler ve şok tedavi edilir.

 Aspirin allerjisi,burunda polip ve astım üçlemesine 

SAMTER sendromu denir.Son yıllarda alkollü içkileri bu üçlemeye ekleme eğilimi var.Sampter sendromonda alkolünde sık ve yüksek oranda krize neden olduğunu biliyoruz.Bu oran mayalı içkilerde daha da artar.

Genellikle 40 lı yaşlarda daha sık görülür.

 Klinikte önemli bir uyarı burnunda polip ve astımlı çocukların ebeveynlerinde eğer burunlarında polip varsa astım olmasa bile onlar bir aspirin allerjisine kuvvetli adayıdırlar.Uyarmak gerekli.

 Aspirin allerjisi olanlar genellikle diğer tüm ağrı kesici ve romatizmal ilaçlara da allerjiktirler.Bunlarda zorda kalmadıkça ağrı kesici kullanmamak gerekli.Eğer kullanmak zorunda kalırsak mutlaka allerjik ilk yardım seti ile ilgili bir doktorun yanında en az iki saat kadar kalmaları gerekir.

Yorumlar