Anasayfa /  Foto Galeri

Aşı salgını bitirebilir mi?

Bilim insanlarınca ya da ilaç şirketlerince Kovid-19 aşısı için sürdürülen çalışmalara ilişkin yapılan duyurular umut vermekle birlikte soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Aşı salgını bitirebilir mi? - Sayfa 1

Aşı salgını bitirebilir mi?

Maliyet konusu oldukça büyük bir engel oluşturuyor

Belçika Kraliyet Flaman Bilimler Akademisi üyesi olan Prof. Dr. Reinhilde Veugelers ve Ukrayna’da bulunan Alman Danışma Grubu’nda yer alan Georg Zachmann’ın birlikte kaleme aldığı bir yazıda bu soru işaretlerine cevap arandı.

Veugelers ve Zachmann, konuyla ilgili bruegel.org’da yayımladıkları makalede aşı çalışmalarının ekonomik yönüne dikkat çekiyor.

Aşı salgını bitirebilir mi? - Sayfa 2

Buna göre Avrupa özelinde değerlendirilen aşı çalışmalarının maliyeti oldukça yüksek olması nedeniyle bölge ülkelerinin gözünü korkutan bir tablo yaratıyor.

İkilinin belirttiği bir başka önemli nokta ise çalışmaların doğurduğu başarısızlık olasılıklarının yüksek olması.

Aşı salgını bitirebilir mi? - Sayfa 3

Kovid-19 aşısı için ortaya çıkan ilk soru işaretlerinden biri markaların yaşaması muhtemel olan lisans sorunları

Aşı geliştirme çalışmalarının önünde duran risklerden bir diğeri lisans sorunu olarak aktarılıyor. Zorunlu  lisanslamanın konuyla ilgili çalışmaları yürütecek şirketlerin sürece katkısını kısıtladığının ifade edildiği makalede, bu sebepten dolayı ilgili şirketlerin yatırım yapmaktan kaçındığı belirtiliyor.

Bu soruna çözüm olarak önerilen “şirketlere teşvik uygulanması” ise kamu finansmanında artışa sebep olacağı işaret ediliyor. Bu durum, konuyla ilgili bir başka sorunun sebebi haline geliyor; teşvik sorunu.

Özel sektörün teşvik edilmesi ise Avrupa ülkelerinin maliyesine ayrıca yük oluşturma tehlikesi taşıyor. Halbuki küresel bir ekonomik krizin sürdüğü bu günlerde Avrupa ülkelerinin bu öneriye sıcak bakması pek mümkün gözükmüyor.

Aşı salgını bitirebilir mi? - Sayfa 4

Kleczkowski’ye göre Covid-19 aşısı tüm topluma uygulanamayabilir

İskoçya’da bulunan Strathclyde Üniversitesi profesörlerinden Adam Kleczkowski’nin theconversation.com’da yayımlanan yazısında, bulunacak herhangi bir aşının herkese uygulanmasının mümkün olmadığı iddia ediliyor.

Halihazırda 80 civarında aşı çalışmasının yürütüldüğünü ifade eden Kleczkowski, bir aşının fayda sağlayabilmesi için sürü bağışıklığının önemsenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Üretilecek aşı için nüfusun en az % 70’inin aşılanması gerektiğinin vurgulandığı makalede aşıların % 100 fayda sağlamadığı açıklanıyor.

Ayrıca profesyonel bir aşı stratejisinin oluşturulması mümkün olsa dahi bu aşıların olası yan etkilerine karşın uyarılar da yer alıyor.