Anasayfa /  Foto Galeri

Asgari ücretlilerin yüzü gülecek! İşte konuşulan yeni zam oranı...

Milyonlarca çalışan Kasım ayında toplanacak asgari ücret tespit komisyonu sabırsızlıkla bekliyor. Peki yeni asgari ücret ne kadar olacak? Masada hangi formüller konuşuluyor? İşte yanıtı...

Asgari ücretlilerin yüzü gülecek! İşte konuşulan yeni zam oranı... - Sayfa 1

2023 yılında geçerli olması beklenen asgari ücret tutarı, kasım ayında yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında belli olacak. 

Konuya ilişkin milliyet.com.tr'ye açıklama yapan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram masada konuşulan formülleri anlattı. Bayram konuşmasında şunları söyledi:

Asgari ücretlilerin yüzü gülecek! İşte konuşulan yeni zam oranı... - Sayfa 2

“2022 yıl başında ocak ayında toplu iş sözleşmesine göre yüzde 5, artı enflasyon farkı alınacaktı. Devletimiz oluşan hayat pahalılığından dolayı 5 artı yüzde 2.5’luk bir sosyal refah düzenlemesi yaptı. Yani yüzde 7.5 artı enflasyon farkı ödendi.

2022 Temmuz ayında ise toplu iş sözleşmesine göre yüzde 7 artı enflasyon farkında anlaşılmıştı. Buna istinaden memurlarımız yüzde 41.69 emeklilerimiz, SSK ve Bağkur’lularımız yüzde 42.35 zam aldı.

Asgari ücretlilerin yüzü gülecek! İşte konuşulan yeni zam oranı... - Sayfa 3

‘HİÇ ENFLASYON OLMASA DAHİ MEMURLAR YÜZDE 7.5 FARK ALACAK’

Buradaki asıl istisna memurlara yöneliktir. Memurlar hiç enflasyon olmasa dahi belirtmiş olduğumuz yüzde 7.5 ve 7’lik farkı alacaklar. Ancak gelinen süreçte temmuzda yüzde 40’lık bir enflasyon farkı yansıtıldı.

O dönemde asgari ücrete ilişkin ve memur ile emeklilerin ücret artışına yönelik enflasyon beklentisi yüksek olduğu için sene sonu enflasyon tahminlerimizi yüzde 80 olur şeklinde yapmıştık.

Asgari ücretlilerin yüzü gülecek! İşte konuşulan yeni zam oranı... - Sayfa 4

‘MEMUR VE EMEKLİLER YÜZDE 30-40 ARASI MAAŞ ARTIŞI ALACAK’

Ancak devletimizin yayınlamış olduğu Orta Vadeli Plan’da (OVP) enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu ve TÜİK enflasyon beklentisinin yüzde 79 olduğu bir durumda yine memur ve emeklilerimiz yüzde 30 ile yüzde 40 arasında bir maaş artışı alacaklar.