Anasayfa /  Foto Galeri

Asgari ücretin üzerinde çalışanlar dikkat! İşte 2022 Maaş hesabı tablosu

Asgari ücretle çalışanların kazançları ağustos ayında gelir vergisi dilimine girdi. Böylece asgari ücretlinin vergi dilimi, geçtiğimiz yıla göre bir ay erken yükselecek. Buna göre asgari ücretlinin aldığı maaş tutarı da değişmiş olacak. Peki ilave asgari geçim indirimi ne olacak? İşte detaylar...

Asgari ücretin üzerinde çalışanlar dikkat! İşte 2022 Maaş hesabı tablosu - Sayfa 1

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeye göre, 2022 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı olan 5 bin 4 liradan sadece sigorta kesintileri yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Asgari ücretliye net 4 bin 253,40 lira ödenecek.

Asgari ücretin üzerinde çalışanlar dikkat! İşte 2022 Maaş hesabı tablosu - Sayfa 2

AGİ UYGULANMAYACAK 
Tebliğde, istisnanın kapsamı ve uygulamasına ilişkin detaylı bilgilere yer verilirken, buna göre, asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilirken, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aydaki gelirine ilişkin verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.

Asgari ücretin üzerinde çalışanlar dikkat! İşte 2022 Maaş hesabı tablosu - Sayfa 3

İstisna nedeniyle alınmayacak vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşmayacak. Yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi uygulanmayacak. İşte Resmi Gazete'de yapılan açıklamanın detaylar:

Asgari ücretin üzerinde çalışanlar dikkat! İşte 2022 Maaş hesabı tablosu - Sayfa 4

ASGARİ ÜCRETLİ OLARAK ÇALIŞANLARDA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI
Hizmet erbabının ücret gelirinin, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin brüt tutarı kadar olması halinde, brüt tutardan, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi kesintisi yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacaktır.