Anasayfa /  Ekonomi

Asgari Ücret 2019’da ne Kadar Olacak?

Asgari ücret komisyonu ile hükümet Aralık ayında bir araya gelecek ve sene sonunda karar açıklanacak. Bu sene en çok telaffuz edilen rakam 2 bin lira… CHP lideri Kılıçdaroğlu da asgari ücretin 2 bin lira olması gerektiğini açıkladı.

Abone ol
Abone ol 26 Kasım 2018 10:37

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, asgari ücret konusunda öteden beri duyarlılıkları olduğunu belirterek, asgari ücret 900 TL civarındayken kendilerinin net 1500 TL olmasını istediklerini söyledi. 

Kılıçdaroğlu hükümetin kendilerine ‘1500 TL olmaz, bunu yapamazsınız’ dediklerini ileri sürerek, “Biz bütün belediye başkanlıklarımız da asgari ücreti net 1500 TL yapmıştık. 

Belediyeler daha küçük ekonomileri olan kuruluşlar. Bir belediye bunu uyguluyorsa herhalde devleti yönetenlerin de elinde çok büyük imkanlar var ve bunu uygulamaları gerekirdi. 

Türk-İş Başkanı’nın 2 bin TL olması konusunda bir düşüncesi var. Ama bizim düşüncemizde daha önceki seçim bildirgemizde de söylediğimiz gibi asgari ücretin 2 bin 200 TL olmasıydı.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN TALEBİ

Türk-İş Konfederasyonu, ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, “Asgari ücretle çalışan işçilerin ücret gelirlerinin tamamının, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerin ise gelirlerinin asgari ücret miktarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Türkiye'de ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğuna, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergi üçte ikisinin ücretlilerce ödendiğine söylenilen yazıda, “İşçiler üzerindeki vergi baskısı, özellikle ‘özel indirim' tutarının kalkması, ardından ücretliler lehine olan ayırım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20'den yüzde 27'ye yükseltilmesi gibi nedenlerle artmıştır. 

İktisat öğretisinde ‘sabit gelirli' olarak tanımlanan ücretliler, vergi politikalarıyla ‘azalan gelirli' haline gelmiştir.


Yorumlar