Anasayfa /  Güncel

Trabzon’da Hizb-ut Tahrir operasyonu : Hizb-ut Tahrir kimdir?

Trabzon’da yasa dışı Hizb-ut Tahrir örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.

Abone ol
Abone ol 24 Mayıs 2018 17:19

Edinilen bilgiye göre, Trabzon Emniyet Müdürlüğüne bağlı TEM Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı Hizb-ut Tahrir örgütünün faaliyetlerinin tespit ve deşifresine yönelik yürüttüğü çalışmalar neticesinde Of ilçesinde R.Y. isimli şahsı ikametinde gözaltına aldı. Evde yapılan aramada örgütün yayını olan farklı isimlerde 10 adet kitap ele geçirilirken, şüpheli şahsın sorgusu sürüyor. 

Hizb-ut Tahrir kimdir? Hizb-ut Tahrir nedir?

Hizb-ut Tahrir, İslamcı bir siyasi partidir. 1953'te Filistinli alim Takiyyuddin en Nebhani tarafından Kudüs'te kurulmuştur. Partinin amacı tüm Müslümanları birleştirerek şeriat kurallarıyla yönetilecek İslami hilafet devleti kurmaktır.

Hizb-ut Tahrir kimdir? Hizb-ut Tahrir, İslamcı bir siyasi partidir. 1953'te Filistinli alim Takiyyuddin en Nebhani tarafından Kudüs'te kurulmuştur. Partinin amacı tüm Müslümanları birleştirerek şeriat kurallarıyla yönetilecek İslami hilafet devleti kurmaktır.

Parti, şiddet içeren bir eylem yapmamıştır. Şiddete karşıdır ve çalışmalarının yalnızca fikri ve siyasi olduğunu belirtir.

Ayrıca El-Kaide'ye bağlı Faslı İslamcı Savaş Grubu, 5 numaralı basın bildirisinde El-Kaide'nin yayımladığı "Zayıf ve ılıman Müslümların iç yüzü" (Fr. Une nouvelle vision des débiles et des modérés) adlı kitabın fotokopisini göstererek Hizb-ut Tahrir'in teröre karşı tutumunu zayıflık olarak nitelendirmiş, örgütü tam anlamıyla dindar olmak yerine ılıman olmakla itham etmiştir.

Hudson Enstitüsü’ne bağlı Avrasya Politikası Merkezi Müdürü ve Türkiye Uzmanı Zeyno Baran, Hizb-ut Tahrir'in hiç şiddete başvurmadığını ve böyle bir yöntem benimsemediğini, ancak batı için yine de yakın tarihte büyük tehlike oluşturacağını iddia etmektedir.

İngiltere'de Tony Blair başbakanlığı döneminde Hizb-ut Tahrir'in 2 kere yasaklanma teşebbüsü delil yetersizliğinden dolayı başarısız olmuştur.

Almanya'da 15 Ocak 2003'te anayasaya aykırı bir örgüt olduğu öne sürülerek Alman İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmış, bu karar 25 Ocak 2006'da Federal Yönetim Mahkemesi (Bundesverwaltungsgericht) tarafından onaylanmıştır.




Yorumlar