Anasayfa /  Sağlık

Artık Fiziksel Aktiviteye de Karne Verilecek

Artık Fiziksel Aktiviteye de Karne Verilecek

Abone ol
Abone ol 11 Mart 2016 15:44

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile fiziksel aktivitenin teşvik edilmesinin önünü açan proje kapsamında, ortaokul ve lise öğrencilerinin altı ayda bir boy uzunlukları, kiloları ve vücut esneklikleri ölçülecek. Değerler üzerinden öğrencilere 'Fiziksel Aktivite Karnesi' verilecek ve karnede yer alan notlar e-okul sisteminde görülebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen ortaokul ve liselerde "" tanıtım toplantısı Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonunda düzenlendi. Toplantıya, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görüntülü birer mesaj gönderdi.

Müezzinoğlu: “Gelecek nesillere sağlıklı birer gelecek hazırlayacağız”

Türkiye'de 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71'inin hareketsiz olduğunu, 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58'inin de egzersiz yapmadığını dile getiren Müezzinoğlu, çocukların her gün en az bir saat fiziksel aktivite yapması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Gelecek nesillerimize sağlıklı bir gelecek hazırlamak bizlerin elinde. Evlatlarımıza sağlıklı yaşam kültürünü kazandırmak için, Milli Eğitim Bakanlığımıza sunduğumuz öneriler ve Bilim Kurulu kararı ile fiziksel aktivite karnesi hazırladık. Bu karne öğrencilerimize eğitim ve öğretim yılının başında ve sonunda verilecek. Uygulamada mekik, şınav, esneklik ölçümü, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu gibi parametreler değerlendirilecek. Fiziksel aktivite karnesi ana karnedeki beden eğitimi ve spor ders notunu etkilemeyecek. Çocuklara ait bilgiler gizli tutulup her çocuğun kendi ailesiyle paylaşılacak. e-okul veri tabanından velilerin diğer karne notlarına erişimindeki gibi fiziksel uyumluluk karnesine ulaşmaları sağlanacak. Geleceğin Türkiye’sine sağlıklı bir nesil kazandırmak için bakanlık olarak yapacağımız çalışmalarda yanımızda yer alacak olmanız bizlere güç veriyor. Bütün çabalarımız çocuklarımızın geleceğe daha mutlu ve güvenli adım atabilmeleri içindir."

Avcı: Farkındalığı artıracak

Birçok rahatsızlığın en önemli sebebinin hareketsizlik  olduğuna dikkati çeken Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, 2008'te dünyadaki bütün ölümlerin 3 milyon 200 bininin hareketsizlikten kaynaklandığını ifade etti. Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığımızın ortak çalışması sonucu hayata geçirilecek 'Okullarda Fiziki Hareketlilik Karne Uygulaması'nın beden eğitimi öğretmenlerinin desteği ile çocuklarımız ve anne babalarının fiziksel aktivitenin önemine dair farkındalığını hızla artıracağına inanıyorum.”dedi. Beden eğitimi ve spor dersi öğretmenlerine Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının iş birliğinde hazırlanan eğitim videolarının tanıtılacağı “eğitici eğitimleri” ayrıca bilim kurulu hocaları tarafından “Sağlık İçin Hareket ve Fizik Aktivitenin Önemi”  konulu eğitim verilecek. Gelişmiş ülkelerde uygulanan Fiziksel Aktivite Karnesinin Türkiye’de de uygulanması ile uzun vadede ortaokul ve lise öğrencilerinin gelişimlerinin izlenmesi hedefleniyor.  

Yorumlar