Anasayfa /  Teknoloji

Apple IOS 16'yı ve yeni ürünlerini tanıttı! İşte yeni ürünler...

Apple, yeni işletim sistemi IOS 16'yı kullanıcılara duyurdu. Ağırlıklı olarak yazılım geliştirmeleri sunan Apple, iPhone ve Apple Watch için bazı özellikleri güncelledi. Apple, bu akşam düzenlediği WWDC22 etkinliği sonrasında birçok ürünün fiyatına zam yaptı.

Abone ol
Abone ol 06 Haziran 2022 23:36

Teknoloji devi Apple, her yıl California’da düzenlediği Apple Dünya Geliştiricileri Konferansı’nda yeni ürünlerini tanıttı, lansmanını gerçekleştirdi.

OS 16’yı kullanıcılarıyla paylaşan Apple, geliştirilen bir yazılımla gönderilen mesajlarda düzenleme yapmanın mümkün kılınacağını duyurdu.

Yeni gelen özelliklere göre, cihazların kilit ekranı tamamen özelleştirilebilecek. iPhone'lara gelmesi merakla beklenen Always-on display özelliği en sonunda iOS 16 ile birlikte gelirken, bunun yanında widget gibi kullanılabilecek arka plan resimleri de telefonlarda yerini alacak.

iMessage’da artık gönderilen mesajı geri alma ve düzenleyebilme imkanı tanıyacak. SharePlay ile ekran paylaşılabilecek. Güncellemeyi ise iPhone 6S ve alt segment cihazlarda olmayacak.

DİKTE VE SİRİ

Apple iOS 16'da dikte konusunda da iyileştirmeler yapmış. Neural Engine ile tüm dikte cihaz üzerinde yapılıyor ve böylece gizliliğin korunması amaçlanıyor. iOS 16 ile birlikte dikte ve yazma arasında kolay bir şekilde geçiş yapılabileceği söyleniyor. Ayrıca iPhone sahipleri seslerini kullanarak emojiler ve otomatik noktalama işaretleri de ekleyebilecekler. Bunların hepsi Siri ile de çalışacak.

LIVE TEXT (CANLI METİN)

Canlı Metin olarak bilinen Live Text özelliği artık Çeviri uygulamasıyla da çalışıyor ve API, üçüncü taraf uygulamalar için kullanıma sunuldu. Canlı Metin ayrıca fotoğraflardaki nesneleri tanımlayabiliyor ve bunları diğer uygulamalara ve mesajlara yapıştırmanıza olanak tanıyor. Böylece bir fotoğraftaki görseli, anında bir çıkartma gibi mesajlara eklemeye izin verilecek.

CÜZDAN VE ÖDEME

Apple iOS 16 ile cüzdan uygulamasına da güncelleme getirdi. Cüzdan uygulaması kimlik için ABD'de daha fazla eyalete genişledi. Apple Pay Later da tanıtıldı.

HARİTALAR

Apple'ı haritalar uygulamasını da boş geçmedi. Yeni haritalar, Türkiye'nin dahil olmadığı 11 ülke için duyuruldu. Google Haritalar'ın rakibi Apple olan haritalar uygulamasına durak ekleme özelliği getirildi. Çok duraklı yönlendirme ile 15 durağa kadar ayarlama yapabiliyorsunuz. Yeni ayrıntılı haritalar, scooter gibi şeylerin de kolay bir şekilde bulunmasını sağlıyor.

EBEVEYNLER İÇİN BAZI ÖZELLİKLER

Spor odaklı Live Activities özelliği de tanıtan Apple, bunun yanı sıra çocukların üzerinde ebeveyn kontrolünü kolaylaştırmak adına da bazı geliştirmeler yapmış.

Aile Paylaşımı, ebeveynlerin çocukları için hesap oluşturmasını kolaylaştıracak. Ayrıca doğrudan Kamera uygulamasına, fotoğrafları direkt olarak Fotoğraf Kitaplığı'na eklemenizi sağlayan yeni bir ayar eklenmiş.

iOS 16'da gizlilik konusunda da geliştirmeler yapan Apple, Safety Check özelliğini duyurdu. Şiddet gören insanlar düşünülerek tasarlanan bu özellik, paylaşım ayrıntılarını kapatmanıza olanak tanıyor. Bilgilerinizin artık size zarar verebilecek birinin elinde olmadığından emin olmanıza izin veriyor.

EV VE CARPLAY

Akıllı ev ürünlerinin uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayacak matter duyuruldu.

Ev uygulaması, akıllı cihazlarınızın daha kolay kurulumu ve yönetimi için yeniden tasarlanmış. Ekranın üst kısmında neler olduğuna dair genel bir bakış sunan klima, ışıklar ve daha fazlası gibi yeni kategoriler var. iPhone'a ek olarak, yenilenen Ev uygulaması iPad ve Mac'e geliyor. CarPlay'de ise büyük geliştirme var. CarPlay artık gösterge paneline de taşınıyor. Böylece CarPlay ile gösterge ekranınızı da yönetme imkanı geliyor.

Ayrıca, yenilenmiş Siri arayüzüne ve bildirimlere sahip olacak WatchOS 9'da Siri aracılığıyla yeni Podcast'ler aramanıza ve eklemenize izin veren bir Podcast uygulaması da mevcut. Apple Watch'un Fitness uygulaması, iOS 16 aracılığıyla iPhone'a geliyor.

Sağlık verilerinizi WatchOS 9 ile doktorunuza da gönderebiliyorsunuz. Veriler PDF olarak paylaşılıyor. Buna ek olarak artık WatchOS 9 ile birlikte Apple Watch üzerinden ilaç takibi yapılabiliyor. Kameraya ilacınızın etiketini okuttuğunuzda ilaçlarınız ekleniyor. İlaç uygulaması, sizi ilaç etkileşimleri konusunda uyarabilecek.

watchOS 9, uykunun hangi aşamasında olduğunuzu tespit etmek için bir özellik ekliyor. Size her aşamada ne kadar zaman harcadığınızı ve ne zaman uyandığınızı gösterecek. iPhone'unuzdaki Sağlık uygulaması daha fazla ayrıntıyı sağlayacak.

M2 ÇİPİ TANITILDI! MAC'LERE YENİ GÜÇ GELİYOR

WatchOS 9 sonrası sıra Mac'lere geldi. Apple'ın yeni nesil Apple Silicon çipi M2 tanıtıldı. Önceki M serisi işlemciler gibi enerji verimliliğine odaklayan M2'de 20 milyar transistör bulunuyor. M2, 8 çekirdekli bir CPU ve 10 çekirdekli bir GPU ile geliyor. M2, M1'e oranla GPU konusunda yüzde 35 daha güçlü.

Yorumlar