Anasayfa /  Ekonomi

Analiz: Merkez Bankası faiz için hangi kararı verecek?

Piyasalar, yarın açıklanacak Merkez Bankası’ndan çıkacak faiz kararına kilitlendi. Anketlere göre TCMB politika faizini indirecek. Peki faiz indiriminden dolar/TL kuru nasıl etkilenecek? Türk Lirası'nın değer kaybı sürecek mi? İşte Ekonomist Erdal Sağlam'ın dikkat çeken analizi...

Abone ol
Abone ol 20 Ekim 2021 14:34

Son dönemde iyice hızlanan kur artışları, yarın yapılacak Merkez Bankası toplantısının önemini iyice artırdı. Piyasalardaki ağırlıklı beklenti Merkez Bankası’nın, Eylül’de başlattığı faiz indirimlerine devam edeceği yönünde.

TL'NİN DEĞER KAYBI SÜREBİLİR

Merkez Bankası’nın faiz kararı, kısa dönemli piyasa hareketlerinde belirleyici olacak. Ancak Merkez Bankası bu toplantıda indirimlere ara verse bile, daha sonrasında indirimlerin devam edeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle de kısa dönemde piyasayı nasıl etkilerse etkilesin, mevcut ekonomi anlayışıyla, TL'nin bundan sonra değer kaybını sürdüreceği söylenebilir.


BEKLENTİ ANKETLERİ NE DİYOR?

Toplantı öncesi piyasalarda yapılan anketlere baktığımızda Merkez Bankası’nın 50 ya da 100 baz puanlık indirim kararı vereceği beklentisinin hakim olduğunu görüyoruz.

Reuters Anketi:

Reuters’ın anketine katılan 21 piyasa oyuncusunun 10’u 50 baz puanlık, 10’u 100 baz puanlık indirim tahminini belirtti, 1 oyuncu ise faizlerde indirim beklemediğini söyledi.

Bloomberg Anketi:

Bloomberg'in 17 piyasa oyuncusuyla yaptığı anketten ise ağırlıklı tahmin 50 baz puanlık indirim olarak çıktı. 17 kurumdan 10’u 50 baz puanlık, 3’ü 100 baz puanlık indirim tahmin etti. 4'ü faizin düşürülmeyeceğini söyledi.

İki ankette de piyasaların yılsonuna kadar faiz indirimlerinin süreceği beklentisi dile getirildi. Ekim toplantısında 17.50 veya 17’ye düşmesi beklenen Merkez Bankası politika faizinin yıl sonunda 15-16.5 seviyesine inmesi bekleniyor.

ALINACAK KARARA GÖRE KURLAR NASIL ETKİLENİR?

Merkez Bankası yönetiminin "Manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyona odaklanacağız" diyerek söylem değişikliğine gitmesiyle birlikte artmaya başlayan kurlar, Eylül’deki sürpriz faiz indirimi, ardından Merkez Bankası üst yönetimindeki görevden almalarla birlikte yeni rekorlara sahne oldu.

DOLAR/TL KURU

19 Ekim salı günü bir ara 9.37 TL’nin üzerine çıkıp geri dönen dolar kuru, günü 9.30 TL’nin üzerinde kapadı. Bu hafta 9.30 ile 9.40 TL arasında gidip gelen dolar fiyatının içinde 50 baz puanlık indirim beklentisinin olduğu, yani bu oranda bir indirimin fiyatlandığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla 50 baz puanlık indirim halinde yine aynı seviyelerde seyretmesi beklenebilir.

 

Etiketler Faiz Merkez bankası
Yorumlar