Anasayfa /  Foto Galeri

Amazon’un yanomami kabilesi altın avcıları nedeniyle tehlikede!

Yasadışı altın madenciliği son beş yılda Brezilya’da Amazon ormanlarının kalbinde bulunan Yanomami halkının topraklarında keskin bir artış gösterdi. Altın avcılığı nedeniyle bölgede ormansızlaşmanın arttığını ve nehirlerin zehirlendiği ve koronavirüs de dahil olmak üzere salgın hastalıkların kabilede görüldüğünü ortaya çıktı. İşte Yanomami kabilesinin tehlikeleri..

Amazon’un yanomami kabilesi altın avcıları nedeniyle tehlikede! - Sayfa 1

Amazon’un yanomami kabilesi altın avcıları nedeniyle tehlikede!

Reuters’ta yer alan habere göre,

Yanomamiler Güney Amerika’da dünyanın geri kalanından izole bir şekilde yaşayan en büyük yerli kabileyi oluşturuyor.

26 bin 700’ü aşkın kişi Venezuela sınırında Portekiz’in yüzölçümü büyüklüğünde yüksek ağaçlarla korununan bir alanda yaşıyor.

Ancak bozulmamış ormanın altındaki arazi, altın da dahil olmak üzere birçok değerli maden barındırıyor.

Amazon’un yanomami kabilesi altın avcıları nedeniyle tehlikede! - Sayfa 2

20 bin kaçak avcı bulunuyor!

Altın bulma hevesi yıllardan beri ormanları yok eden, nehirleri zehirleyen ve ölümcül hastalıkları kabileye taşıyan maden avcılarını bölgeye çekmeye ediyor.

Yanomami halkı ve yerel yetkillilerden alınan bilgiye göre, 20 bin kaçak madenci Amazon’un kalbinde kazı yapmaya hız keşlsmeden devam ediyor.

Yerli halk ve yetkililer 2018’de sağ görüü Jair Bolsonaro’nun devlet başkanı olmasından sonra kaçak kazıların arttığını öne sürdü.

Bolsonaro, devlet başkanı seçilmeden önce Amazon’un madenlerini işleyerek bölgede ekonomiyi geliştireceğine dair vaatlerde bulunmuştu.

Bununla birlikte Bolsonaro’nun Reuters’ın konuyla ilgili sorulara yanıt vermediği açıklandı.

Amazon’un yanomami kabilesi altın avcıları nedeniyle tehlikede! - Sayfa 3

Binden fazla futbol sahasına eşdeğer alanda yasadışı altın avcılığı!


Diğer taraftan, haber ajansının Eartrise Media ile birlikte incelediği Yanomami rezervlerinin uydu görüntülerinde son beş yılda, esas olarak Uraricoera ve Mucajai nehirleri boyunca, yasadışı madencilik faaliyetinde 20 kat artış olduğu görüldü.

Kazıların gerçekleştiği alanın yaklaşık 8 kilometrekarelik bir alanı kapladığı ve bunun binden fazla futbol sahasına eşdeğer olduğu bildirildi.  

Amazon’un yanomami kabilesi altın avcıları nedeniyle tehlikede! - Sayfa 4

Civa nehirleri zehirliyor!

Öte yandan, kaçak madencilerin küçük çaplı dağınık faaliyetleri, Yanomami sakinlerine zarar vererek yerel habitatı yok ediyor.

Altını kumtaşından temizlemek için kullanılan civa nehirlere sızarak balıkları zehirliyor ve o balıkları yiyen yerel halkta ciddi sağlık sorunları baş gösteriyor.