Anasayfa /  Foto Galeri

Aman dikkat ! Egzersiz yaparken maske takmayın

Spor kuruluşları ve uzmanları, profesyonel ve amatör seviyedeki sporcuların sahalara nasıl döneceğini araştırıyor. Ancak aşı olmadan sporun eski günlerine dönmesi o kadar kolay olmayacak. Buradaki en büyük engellerden birisi, maske kullanarak nefes almak…

Aman dikkat ! Egzersiz yaparken maske takmayın - Sayfa 1

COVID-19 salgını, 30 Ocak’tan itibaren spot etkinliklerini etkilemeye başladı. Çin Futbol Birliği, futbol sezonunun başlangıcını ertelediklerini bu tarihte açıklamıştı… Bundan sadece 2 ay sonra, salgın o kadar yayıldı ki Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 2021 yazına ertelendiği açıklandı. Bu da modern olimpiyat tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Spor yaparken nefes alma, normale göre daha hızlı ve sert gerçekleşir. Bu da hastalığı bulaştırma riskini arttırır. İngiltere Premier Ligi bu nedenle yüz maskelerini uygulamaya koymayı düşünüyor, diğer ülkelerin de böyle adımlar atabileceği düşünülüyor.

Aman dikkat ! Egzersiz yaparken maske takmayın - Sayfa 2

Egzersiz yaparken maske takmak, nefes almayı güçleştirebilir
Ancak bu tek taraflı bir konu değil. Maskeler en yüksek düzeyde performans göstermek için gerekli hava miktarını almayı zorlaştırıyor. Cerrahi maske takmanın hava akışına karşı direnci arttırdığını biliyoruz. Egzersiz yaparken maske takmak, nefes almayı güçleştirebilir

Düşük ve orta şiddetteki egzersizlerde, maskeyle nefes almak biraz daha zor gelse de tolere edilebilir. Ancak futbol, ragbi gibi ağır sporlarda, sporcular dakikada 40 ile 100 litre arasında havayı teneffüs etmek zorundadır.

Aman dikkat ! Egzersiz yaparken maske takmayın - Sayfa 3

Ağır egzersiz yaparken kaslarımız laktik asit üretir, bu da yanma hissine yol açar. Laktik asit daha sonra karbon dioksite çevrilerek nefes ile vücuttan atılır. Peki maske, karbon dioksiti tutarsa ne olur?

Aman dikkat ! Egzersiz yaparken maske takmayın - Sayfa 4

Karbon dioksit atılımı zorlaşabilir!
Orta şiddetten ağır şiddette egzersize geçtikçe, vücuttan atılan karbondioksiti tekrar soluma ihtimaliniz artar. Bu da nefes alma hızıyla bilişsel işlevi olumsuz etkiler.

Tekrar alınan havada oksijen miktarı da daha düşük olabilir. Bu da yüksek rakımlarda egzersiz yapmaya benzer bir etkiyle sonuçlanabilir. Yüz maskesiyle ağır egzersiz yapmanın yol açacağı sınırlandırmalar uzmanlar tarafından incelenmeli.