Anasayfa /  Sağlık

Damardan alınan kanla ömür testi!

ABD’de geliştirilen yeni bir kan testiyle, insanın ne kadar ömrü kaldığını öngörmek mümkün olacak.

Abone ol
Abone ol 12 Temmuz 2018 03:15

Damardan alınan kanla yapılan test hücre yaşlanma hızını mercek altına alıyor ve geliştirilen 9 kademeli bir algoritmayla kişinin fiziksel yaşıyla, yaşlanma hızı (dolayısıyla olası kalan ömrünü) hesaplıyor.

Bilim dünyasında çığır açabilecek bu testi, ABD’nin ve dünyanın en önde gelen eğitim kurumlarından Yale Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi araştırmacıları gerçekleştirdi. Bu bilim insanları, geliştirdikleri hücre yaşlanmasını inceleyen kan testiyle bir kişinin ne kadar ömrünün kaldığını söylemenin mümkün olduğunu iddia ediyor. Buna göre ‘elastik ağ modeli’ diye bir ölçüm yöntemi geliştiren bilim insanları, akyuvar sayımı ve globular protein seviyesi dahil dokuz biyolojik işareti değerlendirmeye alıyor.

Hürriyet'in haberine göre önceki verilere göre geliştirilen algoritmayla bu dokuz değerle kişinin fiziksel yaşının yanı sıra hücre yaşlanmasının ne seviyede olduğuna bakılıyor. Araştırmaya liderlik eden bilim insanlarından Dr. Morgan Levine, bir sonraki hedefin hücre yaşlanmasına neden olan faktörlerin belirlenmesi, hastanın diyet ve egzersiz alışkanlığını değiştirerek ömrünü uzatmasına katkıda bulunmak olduğunu söylüyor.


Yorumlar