Anasayfa /  Dünya

Alman uzmanlara göre Avrupa sürü bağışıklığına yanaştı

Alman bilim insanları, nüfusun bir bölümünün halihazırda koronavirüse karşı bağışıklık kazanmış olabileceğini açıkladı.

Abone ol
Abone ol 12 Nisan 2020 00:16

Bir grup araştırmacı, Almanya’daki Gangelt kenti üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi. İlk büyük koronavirüs salgını görülen şehir, Almanya’nın Wuhan’ı olarak da anılıyordu. Yapılan çalışma sonucunda nüfusun %15’inin virüsle enfekte olduğu ve bağışıklık kazandığı belirlendi.

Açıklamada hiçbir koronavirüs belirtisi göstermeyen insanlarda da antikorlara rastlandı. Bu gelişmeler virüsün yayılmasının yavaşladığı yönündeki umutları arttırdı.

Toplumun gerçekten %15’inde antikorlar bulunuyorsa, Almanya’daki gerçek ölüm oranı %0,37 olarak hesaplanıyor, bu da şu anki seviyenin 5 katı daha az.

Araştırmanın başındaki Virolog Prof. Hendrik Streeck bir basın toplantısında konuşarak, bu sonuçlara bakılarak tedbirlerin kademeli olarak hafifletilebileceğini söyledi. Angela Merkel ise kısa bir süre önce uyarıda bulunarak “ülkenin tedbirsiz davranmaması gerektiğini” ifade etmişti.

Sürü bağışıklığından uzak değiliz”
Prof. Streeck’in çalışması, virüsün toplum genelini nasıl etkilediği konusunda Avrupa’da yapılan ilk çalışma. Çalışma kapsamında Bonn Üniversitesi’nden uzmanlar, Gangelt şehrindeki 400 haneden 1.000 kişi koronavirüs antikor testi  yaptı ve veriler bu şekilde elde edildi.

Elde edilen ilk sonuçlar, hane halkının %4’ünün halihazırda virüs taşıdığını, %14’ünün ise virüse karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikoru taşıdığını gösterdi.

Araştırma ekibinde yer alan Prof. Gunhter Hartmann, “Elde ettiğimiz verilerin gösterdiğin %15, sürü bağışıklığı için gereken %60’tan çok da uzak değil” diye konuştu.

Yorumlar