Anasayfa /  Kültür sanat

Aliye Berger eserleri - Aliye Berger kimdir? Aliye Berger hayatı

Google, Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarından Aliye Berger'i Doodle yaptı. Peki Aliye Berger, 117. yaş günü olan Aliye Berger kimdir? İşte Aliye Berger hayatı ve Aliye Berger eserleri

Abone ol
Abone ol 24 Aralık 2020 11:11

Google, Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarından Aliye Berger'i Doodle yaptı. Peki Aliye Berger, 117. yaş günü olan Aliye Berger kimdir? İşte Aliye Berger hayatı ve Aliye Berger eserleri

Google, ana sayfası aracılığıyla internette arama yapmak isteyenleri Aliye Berger için hazırlanan "doodle" ile karşıladı. Sayfada Aliye Berger'i tabloları önünde resmeden bir doodle kullanan Google, linke tıklayanlara da ünlü ressam hakkında bilgilerin verildiği sayfalara link sağladı.

ALİYE BERGER KİMDİR?

Aliye Berger, 24 Aralık 1903 yılında doğdu.

Türkiye'nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarındandır. Adını geniş sanat çevrelerine ilk kez 1954'te Yapı Kredi Bankası'nın düzenlediği resim yarışmasında birinci seçilerek duyuran sanatçı, dışa vurumcu oyma baskıları ile tanınır.

Babası Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa, annesi Giritli Sare İsmet Hanım'dır. Yazar Halikarnas Balıkçısı ile ressam Fahrünnisa Zeyd'in kardeşi; seramik sanatçısı Füreya Koral, tiyatrocu Şirin Devrim ile ressam Nejat Devrim'in teyzesidir.

ALİYE BERGER HAYATI

24 Aralık 1903 günü Büyükada’da doğdu. Babası Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa, annesi Giritli Sare İsmet Hanım’dır. Yazar Halikarnas Balıkçısı ile ressam Fahrünnisa Zeyd’in kardeşi; seramik sanatçısı Füreya Koral, tiyatrocu Şirin Devrim ile ressam Nejat Devrim’in teyzesidir.

ALİYE BERGER ESERLERİ

Boğaziçi Özgün Baskı 

Çiftetelli Oyma Baskı

   

Davulcu Gravür

  

Karagözler Karışık Teknik

  

Süngerci Karışık Teknik 

 

DOODLE NEDİR?

Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere yer vererek, dikkati çekmeyi amaçlıyor. Özel tasarımlı logonun üstüne tıklanarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişiliyor.

Yorumlar