Anasayfa /  Ekonomi

Yurt dışından yılbaşı hediyesi alacaklar dikkat

Online alışveriş fırsatlarını değerlendirenler veya yurt dışına çıkmışken hediyesini de getirmek isteyenler,beklemedikleri bir faturayla karşılaşabilir.

Abone ol
Abone ol 18 Aralık 2016 11:03

Yeni yıla günler kala hediye telaşına düşenler dikkat! Online alışveriş fırsatlarını değerlendirenler veya yurt dışına çıkmışken hediyesini de getirmek isteyenler, gümrük mevzuatındaki düzenlemeler nedeniyle beklemedikleri bir faturayla karşılaşabilir. Geçmişte 150 euroya kadar kargolanan ürünlere uygulanan vergi muafiyetinde sınır 75 euroya çekildi. KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, “Yurt dışından hediye alırken sürpriz yaşamamak için yeni düzenlemeye dikkat edilmeli” dedi.

Yeni yıl hediyesi için online alışveriş sitelerini tercih edenler, yurt dışına sipariş verenler veya hediyelerini yurt dışından gelirken getirmek isteyenleri ilgilendiren yeni bir düzenleme var. Gümrük mevzatında 150 euro olarak belirlenen vergi muafiyeti sınırı 75 euroya düşürüldü. Yani artık AB üyesi bir ülkeden 75 euro üzeri alışveriş yapanlar yüzde 18 oranında vergi ödeyecek.

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, gümrük mevzuatındaki düzenlemelere dikkat çekti. Uçak, “Hızlı kargo kapsamındaki ithalatlarda 150 euro değerindeki gönderilere vergi muafiyeti öngörülmüştü. Ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile bu sınır 75 euroya düşürüldü. Yurt dışından alışveriş yapanların 75 euro sınırına dikkat etmesi gerekiyor. Artık 75 euro üzerindeki alışverişlerde gümrük vergisi ödenecek. Avrupa Birliği ülkeleri için yüzde 18, diğer ülkeler için ise yüzde 20 oranında vergi uygulanıyor” dedi.

Yurt dışından her şeyi getirmek mümkün değil

Hızlı kargo kapsamında her ürünün ithaline izin verilmediğini de hatırlatan Uçak, “Cep telefonu, kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkollü içeceklerin hızlı kargo kapsamında ithali yasaklandı. Gümrük mevzuatındaki düzenlemelere uyulmaması durumunda ürünlerin ithali mümkün olmuyor” ifadesini kullandı. 

Yurt dışından alışveriş yapanların dikkate alması gereken noktalar şöyle:




Değeri 75 euro üzerinde eşya getirenler vergi ödemek zorunda.


75 euro sınırını aşanlar Avrupa Birliği üyesi ülkelerden alışveriş yaptıysa yüzde 18, diğer ülkelerden alışveriş yaptıysa yüzde 20 vergi ödeyecek.


Cep telefonu, kozmetik malzemeler, takviye gıdalar, tütün ile alkollü içecekler hızlı kargoyla yurt dışından Türkiye’ye getirilemiyor.


Yurt dışından Türkiye’ye dönen yolcular için de sınırlamalar bulunuyor. Yurda dönenler 430 euroluk hediyelik eşya getirebiliyor. Sınır aşılırsa, gümrük beyannamesi açılıyor ve gümrük vergisi ödenmesi isteniyor.





Yorumlar