Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Aliağa'da sökülecek asbestli gemi için tepkiler büyüyor!

İzmir Aliağa'da içinde 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen uçak gemisinin sökülecek olması sosyal medyada olay yarattı.

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 18 Temmuz 2022 13:33

Asbestli uçak gemisinin sökümünün İzmir Aliağa'da yapılacak olması sosyal medyada gündem yarattı. Kısa sürede 100 binin üzerinde tweet atılan konuyla ilgili uzmanların uyarıları dikkat çekerken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den peş peşe açıklama geldi.

GEMİNİN SÖKÜMÜ ALİAĞA'DA YAPILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümüne izin verilmesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

BAKANLIK "BİR MAHSURU YOK" DEDİ

Bakanlık 20 Mayıs 2021'de TBMM'de verilen bir soru önergesine verdiği cevapta, Aliağa'da son beş yılda 714 geminin söküldüğünü ve bunun sonucunda yaklaşık 250 tonu asbest olmak üzere, 74 bin 325 ton tehlikeli atığın bertaraf edildiğini açıkladı. Söküm için gelecek olan geminin ise yaklaşık olarak 600 asbest barındırdığı ileri sürülüyor. Yalnızca bu gemide, Aliağa'da son 5 yılda sökülen 741 gemiden yüzde 140 daha fazla asbest bulunuyor.

"TÜM TÜRKİYE ZEHİRLENEBİLİR" UYARISI

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan uzmanlar, gemideki asbetin yaklaşık 600 ton olduğunu belirterek, sökümün mevzuata uygun yapılmadığı takdirde tüm Türkiye'yi etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

BAŞKAN TUNÇ SOYER: HUKUKİ MÜCADELEYİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın üzerinde 600 ton asbest bulunan Brezilya gemisine Aliağa'da sökümü için şartlı izin verdiğini öğrendim. Kararın iptali için gereken hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimse kuşkusu duymasın" ifadelerine yer verdi.

 

 

Yorumlar