Anasayfa /  Foto Galeri

Akrofobi nedir? Akrofobi (yükseklik korkusu) belirtileri nelerdir?

Akrofobi, günümüzde sıklıkla görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu durum yükseklik korkusu olarak tabir edilir. Ancak üçak fobisinden farklıdır. Akrofobinin, tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmez ise kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.Akrofobinin belirtileri nelerdir?Nasıl tedavi edilmesiyle ilgili bilgileri sizler için derledik...

Akrofobi nedir? Akrofobi (yükseklik korkusu) belirtileri nelerdir? - Sayfa 1

Akrofobi nedir? Akrofobi (yükseklik korkusu) belirtileri nelerdir?

Akrofobi Nedir?

Akrofobi, yükseklik korkusudur. Yüksek yerlere çıkmayı önleyen, yüksek ortamlarda yaşanan korku olarak ifade edilir. Akrofobi, uçma korkusuyla sıkça karıştırılmaktadır. Bu iki durum arasında fark vardır.

Toplumlarda genellikle yükseklik korkusu oldukça fazla görülmektedir. Bu durum çocuk, yetişkin her insanda görülebilen bir fobidir. Fobiler, insanların hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle kontrol altına alınması gerekmektedir. Diğer fobilerde olduğu gibi bu fobide de derece önem taşımaktadır. 

Akrofobi hastalığı genellikle derecelere göre farklılık göstermektedir. Bazı vakalarda yüksek binalara çıkmak korku verirken, bazı vakalarda merdivenleri çıkarken bile korku yaşanmaktadır. Genellikle boşluktan tedirgin olma durumu olarak görülse de, bu durum bir denge sorunudur.

Gözlerin yüksek bir yerden aşağıya bakma durumunda uzaklığı hesaplayamaması, beyne verdiği mesaj ile ayakların yere temas etmesinin beyne verdiği mesaj beyinde çelişki oluşturmaktadır. Yükseklik korkusunun ortaya çıkma durumu bu çelişkiye bağlılık göstermektedir. Bu korkuyu yaşayan kişilerin yaşam kaliteleri düşüktür.

Akrofobi nedir? Akrofobi (yükseklik korkusu) belirtileri nelerdir? - Sayfa 2


Akrofobi, çeşitli belirtilerle görülmektedir. Genellikle diğer fobilerde olduğu gibi akrofobide de belirtiler benzerlik göstermektedir.

yükseklik korkusu olan kişiler bu durumla yüz yüze gelince rahatsızlık belirti vermektedir. Kişilerde ilk olarak baş dönmesi hissedilir. Bu durum oldukça şiddetlidir.

Bazı durumlarda baş dönmesi farklı olaylarla karıştırılmaktadır. akrofobi, yoğun baş dönmesini yaşatır. Bu nedenle baş dönmesi sıradan bir durum olarak görülmemelidir.

Yükseklik korkusu nedeniyle yaşanan baş dönmesinde kişiler yoğun ve daha farklı yaşar. Kişi yüksek ortamlarda kendisine güvenmez.

Vücut dengesine güvenemez ve sürekli tutunacak yer arar. Destek sağlayacak yer ararlar.

Akrofobi nedir? Akrofobi (yükseklik korkusu) belirtileri nelerdir? - Sayfa 3

Akrofobi belirtileri diğer fobi belirtilerinden farklı değildir. Kişide fiziksel ve duygusal belirtiler görülmektedir. 

Terleme, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, titreme, ağlama, panik, kilitlenme, karar verememe, sinirlilik hali, endişe gibi durumlar görülmektedir. 

Akrofobi nedir? Akrofobi (yükseklik korkusu) belirtileri nelerdir? - Sayfa 4

Baş dönmesi
Terleme
Kalp çarpıntısı
Panik
Kilitlenme
Sinirlilik hali
Endişe
Titreme
Ağlama
Karar verememe