Anasayfa /  Politika /  Ak parti

Seçimlerde kaç Suriyeli'nin oy kullanacağını Başbakan açıkladı

Başbakan Yıldırım ayrıca 24 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde vatandaşlık hakkı kazanan yaklaşık 30 bin Suriyelinin oy kullanacağını açıkladı.

Abone ol
Abone ol 19 Haziran 2018 13:32

Başbakan Yıldırım ayrıca 24 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde vatandaşlık hakkı kazanan yaklaşık 30 bin Suriyelinin oy kullanacağını açıkladı.





İzmir'de medya temsilcileri ile özel bir toplantı yapan Başbakan Binali Yıldırım, ABD Senatosu'nun f-35 kararını değerlendirdi. Yıldırım ABD'nin talihsiz bir karara imza attığını belirterek, Türkiye alternatifsiz değil. Bu teşebbüsler esef verici, stratejik ortaklığın ruhuna aykırı" dedi ve ekledi: "ABD'deki bu teşebbüsler esef verici, stratejik ortaklığın ruhuna aykırı. Bu talihsiz bir gelişme, alternatifsiz değiliz…



Bu ambargolar zafiyete neden olmaz. ABD senatosu F-35'leri Türkiye'ye teslimatını geçici olarak durdurmak isteyen kanunu onaylamıştı. Ancak bu nihai karar değil. Senatodan geçen yasaya göre F-35 savaş uçakları ancak Türkiye'nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının ABD Başkanı Donald Trump tarafından tescil edilmesi halinde teslim edilebilecek." Başbakan, 24 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde vatandaşlık hakkı kazanan yaklaşık 30 bin Suriyelinin oy kullanacağını açıkladı.



MÜNBİÇ İÇİN BİR YOL HARİTASI YAPTIK

Başbakan Binali Yıldırım, "Münbiç konusunda 90 günlük bir yol haritası yaptık. Münbiç'te bizim askerlerimiz ve Amerikalılar devriye görevi yapıyor. YPG - PYD unsurlarının oradan tamamen çıkarılması ve oranın, asli unsurlarına teslimi olacak" dedi.



HDP'YE ELEŞTİRİ

'HDP'nin PKK esaretinden kurtulmadıkça Türkiye'nin geleceğine ışık olamayacağı' fikrini dile getiern Yıldırım, "PKK ile işimiz olmaz. Onun güdümündeki HDP ile hiç olmaz" dedi.



NE OLMUŞTU?

Pentagon'a 2019 mali yılında 716 milyar dolarlık bütçe öngören yasa tasarısı, ABD Kongresi'nde 10'a karşı 85 oyla kabul edilmişti. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği öne sürüldü ve bu adımın NATO'daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunulmuştu.



Tasarıda söz konusu gerekçelerden dolayı F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye'ye satılmasının bloke edilmesi gerektiğini öngören bir bölüm de yer almıştı. Ancak bu nihai karar değil. Senatodan geçen yasaya göre F-35 savaş uçakları ancak Türkiye'nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının ABD Başkanı Donald Trump tarafından tescil edilmesi halinde teslim edilebilecek. Mayıs ayı sonunda Temsilciler Meclisinde kabul edilen bütçe tasarısında da benzer şekilde Türkiye ile ilgili olarak S-400 füze savunma sistemleri ve F-35 savaş uçağı ile ilgili bölümlere yer verilmişti.


Yorumlar