Anasayfa /  Politika /  Ak parti

Başbakan'dan vize kriziyle ilgili sert açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin konularla alakalı mecliste açıklamalarda bulundu.

Abone ol
Abone ol 10 Ekim 2017 12:03

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu.



Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyle:



"(Ampute milli takım) Takımımızın getirdiği bu şampiyonlukl hepimizi gururlandırdı. Hepsine teşekkür ediyorum.



GAR PATLAMASINDA HAYATINI KAYBEDENLERİ ANDI



İki yıl önce meydana gelen menfur gar patlamasında 100'den fazla vatandaşımız öldü, bugün yıldönümü. Hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Terörün her türlüsü insanlık dışıdır. Şiddetle bütün ülkeler, bütün insanlık karşısında durmalıdır.



''DEĞİŞİM DEMEK GELECEK HEDEFLERİNE KİTLENMEK DEMEK''



Bizim için değişim demek gelecek hedeflerine kitlenmek demektir. Şimdi yeni bir heyecanla önümüzdeki hedeflere emin adımlarla yürüyoruz, geleceği inşa ediyoruz. İstişare toplantımızda Türkiye'nin dününü, bugününü, yarınını konuşma fırsatı bulduk. 2019 seçimlerine giderken yol haritamızı ayrıntılarıyla değerlendirdik. Bütün arkadaşlarımız görüşlerini ifade etme fırsatı buldular.



VİZE AÇIKLAMASI: MİSLİYLE KARŞILIK VERİRİZ



Hafta sonu ABD müttefiklik ilişkilerimizle bağdaşmayan bir karar aldı ve vize işlemlerini askıya aldı. Bunu da konsolosluk personeli ve çevre güvenliğinin yetersizliği ile açıklamaya çalıştı. Misyon ve personel güvenliğine yönelik tedbirlerin sorgulanmasından esef duyuyoruz. Ülkemizdeki ABD misyonları dahil bütün elçiliklerinin personeline sağlanan geniş güvenlik tedbirleri en kuvvetli şekilde devam ediyor. Bununla ilgili olarak kısa bir süre önce Dışişleri Bakanlığı üzerinden İçişleri Bakanlığımıza gelen yazıda ABD misyonlarının güvenliklerinin artırılması talebi vardı. Bu talebi memnuniyetle karşılayıp söz konusu misyonların güvenlik tedbirlerini artıracağımızı elçiliğe bildirdik. Ancak oradan gelen cevap bizim güvenlik sorunumuz yok, bu düşüncenizden dolayı teşekkür ediyoruz. Hal böyleyken vizelerin askıya alınmasının sebebinin güvenlik olarak gösterilmesi yaman bir çelişkidir. Türkiye kabile devleti değil bize yapılanın karşılığını misliyle veririz." 



''VATANDAŞLARI CEZALANDIRMAK ÇOK YAKIŞIKSIZ BİR DAVRANIŞ''



Nitekim aynı şekilde aynı şekilde aynı ifadelerle karşılığını vererek gereğini yaptık. Devletler aralarındaki sorunları konuşarak görüşerek çözmek durumundadır. Ülkeler arasında devamlı dostluk ve düşmanlık olmaz. Ülke ilişkilerini belirleyen karşılıklı menfaattir. Hele hele bu devletler müttefik ülkeler ise bazı meseleleri ileri sürüp vatandaşları cezalandırmaya kalkmak çok yakışıksız bir davranıştır. ABD gibi bir ülkeye hiç yakışmayacak bir davranıştır. Hiçbir sorunun çözümüne katkı sağlamaz. Bu nedenle ABD'yi daha sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Sorun elbette bir an önce çözülmelidir. Türkiye olarak bütün ülkelerle irtibat kanallarımız açıktır. 



''BEYFENDİLERDEN İZİN Mİ ALACAĞIZ''



ABD yetkilileri yaşanan bu son gelişmeleri gerekçe göstererek göçmenler dışındaki vizeleri askıya aldığını açıkladı. Bunu konsolosluklara büyükelçiliklere gelen insanların sayısını asgariye düşürmek için yaptıklarını söylüyorlar. Bu hiç ama hiç inandırıcı bir gerekçe değil. Kafalarının arkasındaki nedenin ne olduğunu da söylemekte gecikmediler. Onu da söylediler. Neymiş FETÖ soruşturması kapsamında ABD misyonlarında çalışan bazı kişiler hakkında hukuki süreç başlatmışız. Ne olmuş? Türkiye bir hukuk devleti. Suç işleyen ABD misyonunda olması ona bir ayrıcalık mı getirecek, beyefendilerden izin mi alacağız onların icazetini mi alacağız? Bunu söylerken lafın nereye gideceğini düşünün. Bir resmi bankamızın genel müdür yardımcısını görevli gittiği ülkenizde yaka paça tutup hapse atarken bizden izin mi aldınız? Hala 15 Temmuz alçak darbe girişiminin başı FETÖ'yü neden orada besliyorsunuz, bu müttefikliğe sığar mı?"


Yorumlar