Anasayfa /  Ekonomi

Ak Parti ekonomisinin hezimet tarihi! Yıl yıl dolar kurları

Ak Parti hükümetinin ekonomi politikaları dolar kurunu 8 lira 52 kuruş seviyesine çıkararak Cumhuriyet tarihinin en büyük hezimetini yaşadı.

Abone ol
Abone ol 24 Kasım 2020 13:58

Ak Parti hükümetinin ekonomi politikaları dolar kurunu 8 lira 52 kuruş seviyesine çıkararak Cumhuriyet tarihinin en büyük hezimetini yaşadı.

Ak Parti'nin hükümete geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinde dolar kuru 1 lira 50 kuruş seviyelerinde izliyordu, 18 yılın sonunda dolar kuru 8 lira 52 kuruş seviyesine gelerek büyük bir rekor kırdı. Ak Parti hükümeti yola çıkarken ekonomi alanında  Kemal Derviş'in ekonomi politikalarını aynen uyguladı. Bu ekonomi modeli gelecekte yaşanacak ekonomik sıkıntılara da yol açıyordu. Bununla birlikte Maliye Bakanı Kemal Unakıtan döneminde yapılan özelleştirmelerle devletin üretim kabiliyetinin kaybolmasına neden oldu. Alınan dış borçlar verilen sözler ilerleyen yıllarda artan döviz kuruyla birlikte büyük bir sıkıntı oluşturdu. Eski Başbakan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım borç itirafını, "Biz para yağmur gibi yağarken sanki hiç ödemeyecekmiş gibi bol bol almışız. Geri ödeme zamanı gelince 'nereden çıktı bu' demeye başlamışız" bu sözlerle dile getirmişti.

2008 yılına kadar dolar kuru 1,5 lira seviyelerinde izledi. 2014 yılında ise doların önlenemez yükselişi başladı. 2014 yılında dolar ortalama 2 lira 18 kuruş düzeyinde izledi. 2015 yılında 72 kuruş seviyesine çıktı. 2016 yılında dolar kurunun önlenemez yükselişi başladı. İlk etapta 3 lira bandını geçen dolar kuru 3 lira 34 kuruş seviyesine kadar ulaştı. 2017 yılında ise dolar kuru 3 lira 64 kuruş bandını gördü. Daha sonra artışı önlemeyen döviz kurları büyük pikler yaşadı. Yaşanan bu piklerde dolar kuru 7 liraya kadar yükseldi. 2018 yılında dolar kuru 5 lira 88 kuruşu görerek rekorlarına yeni bir rekor ekledi. Artık rayından çıkan döviz kurları 2019 yılında 7 lira 41 kuruşu 2020 yılında ise 8 lira 52 kuruşu görerek tüm dünyadaki para birimleri karşısında değer kaybetti.

DOLAR KURU SÖZDE 1 LİRA 97 KURUŞ OLACAKTI!
Ak Parti hükümeti yıllar önce yayımlanan 5 yıllık planda 2018 yılında dolar kurunun  1 lira 97 kuruş olacağını öngörmüştü, gelinen noktada 2018 yılında dolar kuru ortalaması 5 lira 88 kuruş, 2020 yılında ise 7.5 lirayı geçmiş oldu. Hükümet ekonomi politikasını değiştirmek yerine dövizi devamlı faizle baskılayarak enflasyonun da artmasına neden oldu.

DAMAT BERAT ALBAYRAK TÜRKİYE'Yİ KRİZE SOKTU
18 yıllık Ak Parti iktidarının beceriksiz ekonomi politikaları ve Damat Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığına geldiği süreçle birlikte zirveye ulaştı. Doğalgaza, elektriğe ve suya yapılan zamlar peş peşe geldi. Damat Albayrak döneminde vergilere de büyük zamlar yapıldı. Elektronik eşyalara uygulanan ÖTV ortalama yüzde 30 oranında zamlandı. Yurtdışından getirilen telefonların kayıt edilmesi 150 liradan 2 bin 6 liraya çıkarıldı. MTV'ye gelen zamlarla orta segmentte  yeni araç alan tüketici yıllık 2 bin liranın üzerinde vergi ödeyerek adeta vergiye bağımlı halde yaşamaya başladı. Bununla birlikte döviz kaynaklı yaşanan gıda fiyatlarındaki artış dar gelirli vatandaşı zor durumda bıraktı. Hükümet 1970 yıllardaki gibi tanzim satışları yaparak gıda enflasyonunu durdurmaya çalışsa da başarılı olamadı. Başarısızlıklar bununla sınırlı kalmadı, Türkiye ekonomisi dünyada diğer ülkeler arasındaki gelir sıralamasında 17'incilikten 19'unculuğa geriledi. Suudi Arabistan 792 milyar dolarla Türkiye'yi geçerken ülkemizin milli geliri 760 milyar dolarla sınırlı kaldı.

Kaynak: Milli Gazete

Yorumlar